2 Ağustos 2020 Pazar

Git Nedir ve Nasıl Kullanılır ?


Git Nedir ?
Git , yazdığımız projeleri veya uygulamaları yerel diskte ve internet ortamında saklamamızı sağlayan bir versiyon takip sistemidir.Ekip projelerinde geliştiricilerin birbiri arasında bir köprü niteliği görür.
Git , Linus Torvalds tarafından tasarlanıp geliştirilmiştir.

Git Kavramları
Repository uzak sunucudaki proje dosyalarını içeren depodur.
Branch şube anlamına gelmektedir ve bir şubede yapılan değişikler diğer şubeleri etkilemez. Bu sayede projenin birçok bölümünün daha düzenli olmasını sağlar. Ana branch Master'dır.
Fork uzak sunucudaki projelerinin bir kopyasının alınmasıdır.Kullanım amacı kopyalanan repository üzerinden değişiklikler yapılarak asıl projeye katkıda bulunmaktır.
Pull Request fork edilen projenin yapılan değişikliklerden sonra gerçek projeye göndererek geliştiricinin değerlendirmesine sunmaktır.Geliştirici kabul ederse branch üzerinden yapılan değişiklikler gerçek projeye de yansır
Merge branch üzerindeki değişikleri ana branch master ile birleştirme olayıdır.

Git Neden Kullanılmalıdır ?
Bir sipariş takip programi yazdığımızı varsayalım. Aklımızda güzel bir değişiklik fikri var ve bunu uygulamaya geçirdiğimizi düşünelim. Oldu ki yaptığımız değişikliği beğenmedik yada işe yaramadı. Projenin eski haline dönmemiz gerek ama yedek almadığımız için sıkıntı yaşıyoruz. Başka bir örnek daha verirsek projenin klasörlerini başka isimlerle kaydetmek de sizin açınızdan belli bir zamandan sonra hem yer kaplama açısından sıkıntı olacaktır hem de klasör kalabalıklığı yapacağı için bu kargaşadan kurtulmak için bir versiyon kontrol sistemine ihtiyaç duyarız.

Git Kurulumu
Bu linkten sisteminize uygun kurulum dosyasını indirip çalıştırın. Çoğu ayarı default seçeneğinde bırakabilirsiniz.Sizin işinizi fazlasıyla görecektir.


Bu ekran karşınıza çıktığında ortadaki seçenek sizin için yeterli olacaktır.

Kısaca açıklamak gerekirse cmd.exe üzerinden de git kullanmanızı sağlıyor ve çevre değişkenlerine path otomatik olarak ekleniyor. Ayriyeten bir ayar yapmanıza gerek kalmıyor.



Git Nasıl Kullanılır ?
Projemizi oluşturduk ve ve birkaç git ayarını yapmamız gerekiyor. Öncelikle bu projede git kullanılması için mevcut klasörümüz içerisine sağ tıklayıp Git Bash Here'a tıklıyoruz.

Git ayarlarından en önemli olanları kullanıcı adınız ve email adresinizdir. Git, ayar olarak tanımladığınız değerleri commit vb işlemlerde otomatik olarak kullanır. Bu ayarların değerini belirlemek için komut satırında aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz


Ayarları da yaptığımıza göre artık git kullanmaya başlayabiliriz.

Git init
Bu komut ile proje dizininizde GIT dizinini oluşturur.

Git add
Verilen paremetrelere göre o dosyaları dizine ekler ve commit etmeye hazır hale gelirler. "Git add . " yazılarak tüm dosyalar yada başka bir dosya ismi yazılarak sadece o dosya dizine eklenebilir.


Git status
Proje dosyalarının o anki güncel durumu hakkında bilgi verir. Değişiklik yapılan dosyaları listeler.

Git remote
Git proje dizininin uzak sunucudaki bağlantısı için kullanılır. Uzak sunucudaki bağlantı için aşağıdaki kod yazılır.


Git push
Yerel sunucudaki git proje dizinini uzak sunucuya aktarmak için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder