12 Temmuz 2020 Pazar

IMSI nedir?



(International Mobile Subscriber Identitiy)'nin kısaltması olan IMSI 15 rakamdan oluşmaktadır. İlk 3 karakter ülke kodu, diğer 2 rakam gsm operatöre ait kod, sonraki 10 rakam cep telefonu kullanıcısına tahsis edilmiş ve onu tanımlayan özel koddur.

Örneğin; 286011234567890 IMSI numarasının açılımı şu şekildedir;
286= Türkiye
01=Turkcell
1234567890=Operatör tarafından kullanıcıya ait oluşturulmuş kod

Her ülkedeki gsm operatörlerinin kendine ait kodları bulunmaktadır.
Türkiye'de kodlar şu şekildedir;
01=Turkcell
02=Vodafone (Telsim)
03=Avea (Türk Telekom)


Birçok baz istasyonu veri iletişimlerini A5/1 ve A5/2 şifreleme metodu ile güvende tutmaya çalışmaktadır ancak bu tip şifreleme metodları çok kolay şekilde kırılabilmektedir.

Birçok film ve diziye konu olan efsane hacker Kevin Mitnick, FBI tarafından arandığı dönemde baz istasyonlarını dinleyerek ajanlardan uzun süre kaçmayı başardığını kitaplarında anlatmıştır.Doksanlı yıllarda IMSI yerine telefon numarası kullanan pek çok operatör bulunuyordu ve Kevin baz istasyonlarındaki IMSI numaralarını sürekli olarak tarayan bir yazılım geliştirmişti.

Bu yazılım Kevin'in o anda yakınında olan baz istasyonlarını aynı anda tarayarak IMSI numaralarını Kevin'ın daha önce belirtmiş olduğu FBI ajanlarına ait olan telefon numaraları ile karşılaştırıyordu. Bu sayede Kevin'e yakın baz istasyonundan sinyal alan bir FBI ajanı bulunduğu an yazılım uyarı veriyor ve Kevin oradan uzaklaşıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder