1 Temmuz 2020 Çarşamba

Neden Ağ Güvenliği?



Ağ güvenliği dolayısıyla OSI'nın bütün katmanlarında olması gerekmektedir. Günümüzde birçok kurum, kuruluş fiziksel bir ürün satın aldığında, yer kaplamasından dolayı sağlam korunduğunu düşünmektedir.Ancak güvenlik böyle bir yaklaşım değildir. Bütüncül olmayan güvenlik sistemleri sonuç olarak hack edilir.Güvenlik yönetimi ağ üzerinde çalışan herşeyin güvenliğini içerir ve süreklilik istemektedir.

Güvenli iletişim için gereken özellikler şunlardır.
1. Gizlilik: Gönderilen ve alınan paketlerin sadece ilgili taraflarca anlaşılması, araya giren başka kişilerce bu paketlerin diinlenememesi, çözümlememesi gerekmektedir.

2. Bütünlük: Gönderilen ve alınan paketlerin taraflardan çıktıktan sonra içeriğinin değiştirilmeden ilgili taraflara teslim edilmesi gerekmektedir.

3.Erişilebilirlik: Bilginin ilgili ya da belirlenmiş yetkili kişilerce ulaşılabilir olması gerekmektedir.


Yukarıda saydığımız maddelerden bir ya da birden fazlası sağlanamadığından güvenlik zafiyeti ortaya çıkmaktadır. Bu üç kurala CIA üçgeni de denildiğini görebilirsiniz.Gizlilik anlamına gelen C; yani "Confidentiality", Bütünlük anlamına gelen I; yani "Integrity" ve son olarak da erişilebilirlik anlamına gelen A; yani "Availability".

"Ağ güvenliği neden önemli?" sorusuna gelecek olursak, gün sonunda yapılan tüm işlemler bir network kablosu üzerinden aktarılmaktadır.Dolayısıyla bu aktarma işlemleri esnasında data aktarımına hizmet eden ünitelerden birinin sekteye uğraması ya da daha kötüsü yönetimi başkasının tarafına geçmesi demek her şeyi kaybettiğiniz anlamı kazanır.

Bir haber sitesinin servis ettiği bütün haberleri dışarıya duyuramaması ya da manipüle edilmesi, bir fabrikanın network ürünlerinden birinin bozulması sonucu, ünitelerin birbirleri ile yanlış iletişim kurması sonucu ortaya çıkacak zarar büyük boyutlara ulaşabilir.

Gerek ev kullanıcıları gerekse kurumlar ağ güvenliğini çok sıkı bir şekilde sağlamaları gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder