19 Temmuz 2020 Pazar

Kötücül Yazılımlar: Truva Atları



Truva atları, ismini herkes tarafından bilinen tarihteki Truva atından almaktadır ve aynı plan ve yönetim üzerinde çalışırlar.Bir Truva Atı (trojen horse), legal bir program içindeki illegal talimatlar ya da bir işi yapıyormuş gibi görünüp kullanıcısından habersiz işlemler yapan zararlı bir programdır. 


Genel olarak bir Truva Atı iki bölümden oluşur,
İstemci ve Sunucu bölümü.
Sunucu tarafında hedef seçilen kişinin bilgisayarında,
İstemci tarafı ise diğer bilgisayarda yani uzaktan illegal olarak erişen ve yöneten kişinin bilgisayarında çalışır.Truva atları sıklıkla bilişim sistemlerine yönelik yapılan saldırılarda kullanılsa da bazen legal olarak bilişim sistemlerinden sorumlu teknik personel tarafından da kullanılabilmektedir.


Truva atları diğer kötücül yazılımlar gibi kendi başlarına işlem yapamazlar. Truva atlarının zararlılığı kullanıcının hareketlerine bağlıdır.Truva atları kendilerini kopyalayıp dağıtsalar bile her kurbanın programı (Truva Atını) çalıştırması gerekir.Bu yüzden truva atlarının zararlılığı bilgisayar sistem açıklarına veya ayarlarına değil toplum mühendisliğinin (sosyal mühendislik) başarılı uygulamalarına bağlıdır. Truva atları da diğer birçok zararlı yazılımda olduğu gibi kullanıcılar tarafından internette veya e-posta yolu ile ücretsiz kullanabilecekleri basit programlar ya da ekran koruyucular gibi küçük ama ilgi çekici uygulamalar aracılığı ile bilgisayarlara bulaşmaktadırlar.


Truva atları bilişim sistemlerinden yararlandıkları güvenlik zaafiyetlerine ve nasıl zarar verdiklerine göre yedi türde gruplandırılabilirler. Bunlar;

  • Uzaktan erişim sağlayan truva atları
  • Başka bir bilgisayara veri gönderen truva atları
  • Verilere zarar veren truva atları
  • Hedef bilgisayarı vekil sunucu haline getiren Truva atları
  • Hedef sistemi basit dosya gönderme- alma (FTP) sistemi haline getiren Truva atları
  • Güvenlik programlarını etkisiz hale getiren truva atları
  • Ve hedef sistemi hizmet veremez hale getiren (DoS) truva atlarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder