19 Temmuz 2020 Pazar

Bilişim Güvenliğinde Zararlı Yazılımlar



Zararlı (kötücül) yazılımlar İngilizce "malware" yani "malicious software" teriminin kısaltılmasından türetilmiştir.Genel olarak kullanıcısının bilgisi dışında gizlice bir bilgisayar sistemine erişebilmek için kullanılan yazılımlardır.Uzmanlar tarafından zararlı yazılımların ortak özellikleri davetsiz (istenmeyen), düşmanca ve rahatsız edici olarak tanımlanmaktadırlar.


Zararlı yazılımlar üretilme amaçlarına göre değil kullanım amaçlarına ve özelliklerine göre isimlendirilirler.Bilgisayar virüsleri, solucanlar (worms), Truva atları (troajan horses), casus yazılımlar (spyware), reklam yazılımları(adware) ve kök kullanıcı takımları (rootkit) en bilinen zararlı yazılımlardır.


Bilgisayar dünyasındaki olumsuz gelişmelerde ilk akla gelen durum bilgisayar virüsleridir.Bilgisayar virüsleri özel olarak yazılmış küçük birer programdır.Yani, her hangi bir iş, oyun, müzik programı gibi bilgisayar programcıları tarafından yazılmış birer programdır.Farklı olan yönleri diğer programlara kendilerini bulaştırabilmeleridir ve bu şekilde çoğalıp yayılırlar.

Bilgisayar kullanıcılarının birincil sorunu kuşkusuz; virüslerdir. 1982 yılına gelindiğinde Rich Skrenta adlı lise öğrencisi tarafından arkadaşlarına şaka amacıyla hazırlanan ve Apple DOS 3.3 işletim sistemine disketten yayılan ilk virüs yazılmıştır.Bu gelişmelerden sonra 1986'da Pakistan'ın Lahora kentinde yaşayan Basit ve Amjad Farooq Alvi isimli iki kardeş tarafından bir virüs daha yaratılmıştır.Bu virüsün adı "Brain" idi.Açıklanan tarih 1986 olmasına rağmen birçok kişi bunun 1981 tarihinde bulunduğunu ve ilk virüs olduğunu iddia etmektedirler.Uzmanlar, bilgisayar virüsünün evriminde en önemli değişimin, virüs programı yazma hobisinden maddi çıkar sağlama amaçlı sanal suçlara geçiş olduğunu belirterek, ilk bilgisayar virüsünün ortaya çıkışının üzerinden onlarca yıl geçmesinin ardından yüz elli binin üzerinde virüs programının yazıldığını kaydediyorlar. Ancak zararlı yazılımların milyonlarca olduğunu söylemek yanlış olmaz. 

Virüslerin bulaştığı bilgisayarlara verebileceği zarar türleri;

  • Bilgisayarlarınızda hata ve uyarı mesajları almanıza neden olabilir.
  • Bilgisayarlarınızın kilitlenmesini, kapatmasına ve açılamaz hale gelmesine yol açabilir.
  • Bilgisayarınızda erişmek istediğiniz bir dosyaya erişiminizi engelleyebilir.
  • Dosyalarınızın tamamını ve/veya bir kısmını kullanılmaz hale getirebilir.
  • Bilgisayarınıza yerleşerek durağan kalır ve sizin yaptığınız işlemlerin veya bilgilerin (internet bankacılığı işlemleri, kredi kartı bilgileri ) yetkisiz üçüncü kişilerin tarafından bilinmesine hatta bu kişiler tarafından bilgisayarınıza uzaktan erişime yol açabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder