19 Temmuz 2020 Pazar

Kötücül Yazılımlar: Bilgisayar Solucanları

Son yılların en popüler virüs benzeri programı olan "worm" ya da Türkçesiyle "kurtçuklar/solucanlar", virüslere oldukça benzer özelliklere sahip oldukları için virüslerle karıştırılmaktadır.Birçok yerde de virüs olarak anılmaktalar. Virüslerle olan temel farkları yayılmak için bulaşmak zorunda oldukları bir dosyaya (konak) ihtiyaç duymamalarıdır.Bunlar bir anlamda bulaşmadan kopyalanma yoluyla çoğalırlar, yayılırlar.Yayılmak için ağları kullanırlar.Bu ağ (network), kurumsal bir ağ (LAN/WAN) olabileceği gibi, internet ya da intranet olabilmektedir.Bu nedenle solucanlardan bahsedilirken çoğu zaman "ağ solucanları"da denmektedir.

Standart bir bilgisayar virüsü bir sisteme girdiği zaman bir sistem dosyasını veya ulaşabildiği bir dosyayı gelecekte herhangi bir zamanda kullanılmak üzere değiştirir. Bu değiştirme genellikle virüs bilgisayarın neresinde olursa olsun aktif hale getirilebileceği bir komutun dosyaya eklenmesiyle olur.Virüsler ile solucanlar arasındaki yapılacak karşılaştırmada dikkat edilecek en önemli nokta, kullanıcı tarafından virüs aktif hale getirilinceye kadar virüsün bilgisayarda hareketsiz kalmasıdır.Oysa solucan bu açıdan bakıldığında çok daha güçlüdür.Bir solucan bilgisayara girdiği zaman eğer yapabilirse bulaşabileceği internet alanlarını arayan bir programı başlatır.Bir solucanın yüklediği bu programın başlayabilmesi için herhangi bir kullanıcının işlem yapmasına ihtiyacı yoktur.Dahası solucan internet üzerinde gezer ve kendini  ekleyebileceği yeni kurban bilgisayarlar arar.Solucanın çalışması için kullanıcının bir hareketine ihtiyaç duymadığı gibi yayılmak için de herhangi bir harekete ihtiyaç duymaz.

Solucanlar özellikle yayılmasının çok hızlı ve kolay olmasından dolayı suç dünyasında kullanmaktadır.Binlerce bilgisayarı ve kullanıcısı olan büyük şirketler ve finans kurumlarının bilişim sistemlerine yönelik yapılan illegal girişimler için solucanlar tercih edilmektedir. Geniş bir alanı hedef alan bu saldırılarda takip de çok zor olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder