26 Temmuz 2020 Pazar

Casus Yazılımları ve Reklam Yazılımları


Casus yazılımlar (spyware) ve reklam yazılımları (adware)bilgisayarınıza geldikten sonra bilgisayarınızda farklı etkiler ile casusluk yapan veya sizi rahatsız eden yazılımlardır.Bu rahatsızlık yöntemlerinden en popülerleri; bilgisayarınızdaki verileri, gezdiğiniz siteleri belli bir merkeze gönderme ve reklam gösterme, internette reklam indirme şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Uygulamalara bakıldığında bu yazılımların temel iki amaç için kullanıldığını görmekteyiz.
Birincisi milyonlarca kişinin bilgisayar kullanımı ile ilgili istatistikleridir ve bu istatistikler bazı firmalar için çok değerli olabilmektedir.
İkincisi ise yazılımın bulaştığı program vasıtasıyla istem dışı olarak internet üzerinden reklamları tıklatmaktır.
Bu reklamlar büyük reklam gelirleri sağlayabilmektedir.

Bazı kötü niyetli kişiler tarafından casus yazılımlar kullanılarak istenilen bilişim sistemlerinden bilgiler çalınacağı vaadiyle dolandırıcılık da yapılmaktadır.
Ülkemizde de benzer bir durumla karşılaşılmıştır, para karşılığı casus yazılımlarını kullandırarak hedeflenen bilişim sistemlerine erişilebileceğini iddia eden dolandırıcılara yönelik operasyonlar yapılmıştır.

Son yıllarda casus yazılımlar cep telefonlarının da gelişmesiyle birlikte bu alanda kullanılmaya başlandı. Cep telefonlarına yüklenen casus yazılımlar sayesinde telefon konuşmalarını dinleme, ortam dinlemeleri, kısa mesajlara erişim gibi işlemler yapılabilmektedir.Bu yazılımlar tek başına satıldığı gibi, yazılımların yüklü olduğu cep telefonları da satılmaktadır.

Reklam yazılımları ve casus yazılımları genel olarak ayrı ayrı geliştirilse de bazı zararlı yazılımlar her iki özelliği de barındırmaktadır. Bu yazılımların bilgisayarda aktif hale gelmesi için kullanıcı tarafından kurulum yapılması ya da bu işlemin onaylanması gerekmektedir, kullanıcılar dikkatsizlikle ya da ilgi çekici bir internet içeriğine erişmek amacıyla bu hataya düşebilmektedirler. Yazılımların bulaştığı bilgisayarlarda tespit gerçekten zor olmaktadır ve sıradan anti virüs programları da yetersiz kalmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder