3 Ağustos 2020 Pazartesi

MS SQL Server 2014 Express Kurulumu - MS SQL Server 2014 - Resimli Anlatım



Not: SQL Server Express (Sadece veritabanı motoru kurulumu) için bilgisayarda .NET 3.5 SP1 veya .NET 4'ün kurulması gerekir.Tam veya ileri sürümlerin kurulumu için .NET Framework 4.0 veya 4.5 ile birlikte ayrıca .NET Framework 3.5 SP1de yüklü olmalıdır.(Burada belirtilen gereklilikler yeni sürümlerde farklılık gösterebilecektir.


Yazılımın kurulumu için ilgili dosyayı açıp klasördeli (örn:SQLEXPR_x64_ENU) kurulum (setup.exe) dosyasının çalıştırılması gerekektedir. Kurulum yardımcısı aşağıdaki adımları izleterek kullanıcıya kurulumu tamamlatacaktır.Bu aşamalar, izleyen kısımda adımlar halinde anlatılacaktır.


  • Kurulum(Installation): Bu adımda "New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation" seçeneği uygulamaları çalıştıracak bir SQL sunucu oluşturmak için uygundur. Eğer kurulu bir eski sürüm varsa resimdeki gibi alt kısımda olan seçeneği işaretlemek gerekecektir.











  • Evrensel Kurallar (Global Rules): Bu adım için sizden bir girdi beklememekte olup kurulum yardımcısı tarafından kullanılacak dosyaların kurulumu sırasında bir problemle karşılaşılmaması için bazı kontroller yapılır. Problem yoksa sonraki adıma geçer.
  • Kurulum Tipi (Installation Type): Bu adımda Resim 1.2deki "Perform anew installation of SQL Server 2014" seçilip devam edilir.


  • Lisanslama (Licence Terms): Bu adımda, kurulumun devam etmesi için "I accept the license terms" ile lisans anlaşmasının kabul edildiği işaretlenmelidir.
  • Özellik Seçimi (Feature Selection): Bu adımda, MS SQL Server üzerinde hangi alt özelliklerin çalışacağı belirlenir. Express kurulum olduğu için Resim 1.3teki temel bileşenlerin hepsinin kurulumu önerilir.

  • Oluşum Yapılandırması (Instance Configuration): Bu adımda SQL Server 2014 için bir isim verilebilir veya resim 1.4teki "Default instance" seçimiyle ilerlenebilir.Daha sonra yeni bir kurulum yapılacaksa ona isim verilmesi gerekir.

  • Sunucu Yapılandırma (Server Configuration): Daha önce seçilen özelliklere göre belirlenen SQL Server veritabanı motoru için resim 1.5teki gibi başlangıç parola belirlenmesi yapılabilir.
  • Veritabanı Motoru Yapılandırması (Database Engine Configuration): Bu adımda, MS SQL Server 2014 veritabanı motoru servisine yönetici olarak erişirken kullanılacak kimlik doğrulama yöntemi belirlenir. Resim 1.6da gösterilen "Mixed Mode (SQL Server authentication and Windows authentication)" seçeneği ile hem Windows kullanıcılarını hem de SQL kullanıcısı tanımlanarak devam edilebilir."Data Directions" sekmesinde veritabanı, veri, yedek gibi içeriklerin bulunacağı varsayılan dizinler.İstenilen değişiklikler yapılabilir.
  • Kurulum İşlemi ve Tamamlanma (Installation Progress and Complete): Bu adımlarda sırası ile kurulum işlemi sürdürülür ve tamamlanır.Tamamlanma adımında başarı ile kurulum yapılan özellikler listelenir.

SQL Server Management Studio Kurulumu
İlgili dosyayı açıp klasördeki (örn: SQLManagmentStudio_x64_ENU) kurulum (setup.exe) dosyasını çalıştırınız.Kurulum yardımcısı sizi aşağıdaki adımları izleterek kurulumu tamamlatacaktır.
  • Kurulum (Installation): Bu adımda resim 1.7deki "New SQL Server stand -alone installation or add features to an existing installation" seçeneği, uygulamaları çalıştıracak bir SQL Server oluşturmak için uygundur. Eğer kurulu bir eski sürüm varsa alttaki seçeneği seçmeniz gerekir.


  • Özellik Seçimi (Feature Selection): Bu adımda, MS SQL Server üzerinde hangi alt özelliklerin çalışacağı belirlenir.SQL Server Management Studio için resim 1.8deki ekranda seçili temel bileşenlerin hepsinin kurulumu önerilir.


Kurulum İşlemi ve Tamamlanma  (Installation Progress and Complete): Bu adımlarda sırası ile kurulum işlemi sürdürülür ve tamamlanır. Tamamlanma  adımında başarı ile kurulum yapılan özellikler listelenir.

Bu kurulumdan sonra bilgisayarınızdaki "SQL Server Management Studio"u çalıştırarak SQL Server 2014'e sağlanan arayüzler ile erişebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder