28 Şubat 2022 Pazartesi

Yeni Başlayanlar için JavaScript Dizi Yöntemleri

 1️⃣ Push Method

 👉 Dizinin sonuna yeni bir öğe ekler




2️⃣Unshift Method

 👉 Dizinin başına yeni bir öğe ekler





3️⃣ Pop Method

 👉 Bir öğeyi sondan kaldırır




4️⃣ Shift Method

 👉 Bir öğeyi baştan kaldırır




5️⃣ Splice Method

 👉 Tanımlanan sayıda eleman tutar




6️⃣ Reverse Method

 👉 Tüm diziyi tersine çevirir




7️⃣ Sort Method

 👉 Tüm diziyi alfabetik olarak sıralar




8️⃣ Fill Method

 👉 Tüm diziyi tanımlanmış öğeyle doldurur





9️⃣ Map Method

 👉 Tüm diziyi döngüye alır ve öğe ile dizini döndürür




🔟Filter Method

 👉 Belirli koşulu geçen öğeleri döndürür




1️⃣1️⃣ Slice Method

 👉 Dizinin belirli bir bölümünü kaldırır




1️⃣2️⃣ Concat Method

 👉 İki diziyi birleştirir




1️⃣3️⃣ Flat Method

👉 Tüm alt dizi öğelerinin birleştirilmiş olduğu yeni bir dizi döndürür.




1️⃣4️⃣ indexOf Method

 👉 Öğenin dizinini döndürür.





21 Şubat 2022 Pazartesi

Linux Nedir? Linux’un Diğer İşletim Sistemlerinden Farkı Nelerdir?

Bilgisayarlarımız da işlem yapmamıza sağlayan çeşitli işletim sistemleri vardır. Bunların en yaygın olanı Windows işletim sistemidir. Windows’tan sonra en bilinen ve tercih edilen ise Linux işletim sistemidir. Linux işletim sistemi, çoğu sistemden farklı olarak bazı özelliklere sahiptir.

Linux Nedir?

Linux, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.  Bu özelliğinden kaynaklı olarak GNU GPL lisansı dediğimiz özgür yazılım lisansına sahiptir. Linux, kodlarını kopyalayabilir hatta çoğaltabilirsiniz. Bunun üstüne kendiniz bu kodları geliştirerek farklı isim ve logo altında satışa da çıkarabilirsiniz.



GPL Ne İşe Yarar?

GPL içerisinde kullanıcıya dört adet temek özellik sunar.

1.    Program kullanımı sınırsızdır.

2.    Programın çalışma düzeneğini inceleyebilir ve değiştirebilirsiniz.

3.    Programı kopyalarını alarak sınırsız dağıtabilirsiniz.

4.    Programın kodlarını değiştirebilir bunları dağıtabilirsiniz.

Linux’un Diğer İşletim Sistemlerinden Farkı

Linux, Windows ve macOS gibi işletim sistemleriyle neredeyse aynı gibidir. Bir iki özelliği sayesinde farklılığı vardır. Bunlardan ilki açık kaynak kodlu olmasıdır. Linux kullanıcılara özgür yazılım sunması diğer işletim sistemlerinden ayrılmasını sağlamıştır. Diğer bir özelliği de çeşitli Linux dağıtımlarının olmasıdır. Bu sayede Linux özelleştirilmiştir. Bu çeşitlilik sayesinde Linux en özgür işletim sistemi olarak da karşımıza çıkmaktadır.


Linux Kimler Tarafından Kullanılır?

Linux, çoğu kurum sitemlerinde ve bireysel sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle yazılım ile ilgilenen bireyler ve güvenliğe önem veren birçok büyük şirket de Linux işletim sistemini kullanmaktadır.

Büyük kurumlarda sistemlerin güvenlikleri titizlikle yönetilmektedir. Bilgilerin sızma durumlarına karşı güvenlik ön planda tutulmaktadır. Bu sebepten dolayı Linux diğer işletim sistemlerinden daha güvenilirdir.

İçeriğindeki özgür yazılım sayesinde de yazılımla ilgilenenler için oldukça yararlıdır. Geliştirme imkanları sayesinde kendilerini gösterebilirler.

Linux’un Üretimi Nasıl Oldu?

Linux, 1999 yılında kurulmuştur. Helsinki Üniversitesi öğrencisi olan Linus Torvalds kurarak gelişimini yapmıştır. Amacı açık kaynaklı ve ücretsiz bir işletim sistemi ortaya çıkarmaktı ve bunu başardı.

Linux’un Olumlu ve Olumsuz Özellikleri

Olumlu yönleri;

o   Güvenli olması,

o   Stabil yazılım güncellemelerine sahip olması,

o   Özelleştirmeye açık olması,

o   Farklı dağıtımlara sahip olmasıdır.

Olumsuz yönleri;

o   Teknik desteğin bulunmaması,

o   Standart bir versiyonu bulunmaması,

o   Öğrenme süresi uzun sürmektedir.

Linux Güvenilir Midir?

Linux, güvenliğini yeterli oranda sağlamaktadır. Diğer işletim sistemlerine göre de daha dayanıklıdır. Büyük saldırılara bu zamana kadar denk gelmemiş bir sistemdir. Buna karşı güvenliğini sağlayabilir mi bilemiyoruz. Ama güvenilir olarak nitelendirebiliriz.

Stabil Yazılım Güncellemeleri Nedir?

Linux, çok fazla yazılım güncellemesi yapmaktadır. Bu sayede özelleştirilmesi de yüksektir. Bu güncellemeler farklı işletim sistemlerine göre de oldukça hızlı gerçekleşir ve kullanıcıyı sistemin kullanımı için bekletmez.

Öğrenme Süresi Açısından Olumsuz Olma Sebebi Nedir?

Linux’un kullanımının öğrenilmesi diğer işletim sistemlerine göre daha zordur. Teknik açıdan büyük bir bilgi tabanına ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden bilgisayara ilk başlayanlar için oldukça kullanımı zordur. Yazılım ile ilgilenene önerilme sebebi de bundan 

Ubuntu İşletim Sistemleri

 

Ubuntu; kullanıcısına çalıştırma, kopyalama, inceleme özgürlükleri tanıyan ve ücretsiz olarak hizmet vermekte olan bir işletim sistemidir. Ubuntu kullanmak için yapmanız gerekenlerde oldukça basittir. USB bellek yardımı ya da DVD sayesinde bilgisayarına kurulum yapabilirsiniz.

Ubuntu Projesi Kim Tarafından Geliştirildi?

Mark Shuttleworth tarafından ortaya çıkmış olan bir işletim sistemidir. Linux ve özgür yazılımın birleşmesi ile günlük yaşamın içerisinde tutulması hedeflenmiştir. Canonical Ltd. Firması tarafından 2004 yılında kurulumu tamamlanmıştır. Mark hem üretimi hem de geliştirmesini yaparak sistemi kendi kontrolünde tutmuştur.





Ubuntu Kurulumu Sağlamak için Bilgisayarda Ne Gerekli?

Ubuntu kurulumu için tavsiye edilenler;

·         25 GB boş sabit dist alanı,

·         İnternet erişimi

·         2 GHz çekirdek işlemci

·         2 GB RAM bellek gerekmektedir.

Ubuntu Sürüm Numaraları

Sürüm numaraları her sistemde olduğu gibi sitemin çıkış tarihini belli eder. Ubuntu 5.10 sürümü yazısını gördüğünüzde açıklanmak istenen 2005 yılının 10’uncu ayında sürüm sunulmuştur açıklaması yapılır.

Ara Sürüm ve LTS Sürüm

Oluşturulan sistemlerde belli sürelerde yeni sürümler ortaya sunulur. Uzun vadeli dediğimiz 2 yılda bir yenilenen süreme LTS sürüm denir. Kısa vadeli 9 ayda bir sunulan süreme ise Ara sürüm denilmektedir. Bu iki sürümden hangisi tercih edilmelidir?

LTS sürüm de 5 yıl sürüm yükseltme gerektirmez. 5 yıldan önce sürüm yükseltilmesi desteklenmez. Bu durum uygulamanın kararlılığını gösterir. 5 yıl boyunca çıkan sorunlarda kısa süre de halledilemez. Bu yandan olumsuz olsa da istikrarlı bir uygulama yönetimi sağlar.

Ara sürüm ise 9 ay süresinde güncelleştirme desteği alır. Ara sürüm sayesinde uygulamaların en güncel halini kullanırsınız. Devamlı bir değişkenlik içindedir. Bu istikrarsızlık yönünde kullanıcılar yönünden yorumlamalar farklılık gösterebilir.

Ubuntu Türevleri Nelerdir?

·         Lubuntu

·         Kubuntu

·         Xubuntu

·         Ubuntu MATE

·         Ubuntu Budgie

·         Ubuntu Studio

·         UbuntuKylin

Ubuntu Virüs Taşır mı?

Ubuntu, Linux temelli bir sistem olduğu için Linux ile aynı güvenliğe sahiptir. Linux da virüs olmadığını söyleyemeyiz. Windows’dan daha az virüse sahip olduğunu söyleyebiliriz. Linux da bugüne kadar yüksek derece de yayılım gösteren bir virüs bağlantı olmamıştır. İçerinde anti-virüs programları da mevcuttur. Windows bünyesinden gelen virüsler Linux sistemlerine zarar veremezler. Bu anti-virüs programları sayesinde bu engellenir. Kullanıcıların e-postalarına gelebilecek uyarılara karşı dikkatli olması önerilmektedir.

Ubuntu Üzerinde Kullanılan Program Dilleri

Çeşitli diller bulunmaktadır. Bu dillerin muadilleri de vardır.

·         C

·         C++

·         Objective-C

·         Java

·         Python

·         Perl

·         Ruby

·         Pascal

·         C#/Mono

Ubuntu Lisansı

Ubuntu projesi, Mark tarafından ortaya çıkarılsa da geliştirdiği kodlar GNU GPL adı altında bir özgür yazılım lisansı ile lisanslanmıştır. Bu doğrultu da bu kodları geliştirip isterseniz kopyalayabilirsiniz. Hatta geliştirdiğiniz Ubuntu kodlarını satışa da çıkarabilirsiniz. Ubuntu tescilli bir marka olduğu için geliştirip satmaya çalıştığınız sistem Ubuntu işletim sistemine zarar vermeyecek ve logosu, ismi farklı olarak dağıtılmalıdır.