21 Şubat 2022 Pazartesi

Linux Nedir? Linux’un Diğer İşletim Sistemlerinden Farkı Nelerdir?

Bilgisayarlarımız da işlem yapmamıza sağlayan çeşitli işletim sistemleri vardır. Bunların en yaygın olanı Windows işletim sistemidir. Windows’tan sonra en bilinen ve tercih edilen ise Linux işletim sistemidir. Linux işletim sistemi, çoğu sistemden farklı olarak bazı özelliklere sahiptir.

Linux Nedir?

Linux, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.  Bu özelliğinden kaynaklı olarak GNU GPL lisansı dediğimiz özgür yazılım lisansına sahiptir. Linux, kodlarını kopyalayabilir hatta çoğaltabilirsiniz. Bunun üstüne kendiniz bu kodları geliştirerek farklı isim ve logo altında satışa da çıkarabilirsiniz.



GPL Ne İşe Yarar?

GPL içerisinde kullanıcıya dört adet temek özellik sunar.

1.    Program kullanımı sınırsızdır.

2.    Programın çalışma düzeneğini inceleyebilir ve değiştirebilirsiniz.

3.    Programı kopyalarını alarak sınırsız dağıtabilirsiniz.

4.    Programın kodlarını değiştirebilir bunları dağıtabilirsiniz.

Linux’un Diğer İşletim Sistemlerinden Farkı

Linux, Windows ve macOS gibi işletim sistemleriyle neredeyse aynı gibidir. Bir iki özelliği sayesinde farklılığı vardır. Bunlardan ilki açık kaynak kodlu olmasıdır. Linux kullanıcılara özgür yazılım sunması diğer işletim sistemlerinden ayrılmasını sağlamıştır. Diğer bir özelliği de çeşitli Linux dağıtımlarının olmasıdır. Bu sayede Linux özelleştirilmiştir. Bu çeşitlilik sayesinde Linux en özgür işletim sistemi olarak da karşımıza çıkmaktadır.


Linux Kimler Tarafından Kullanılır?

Linux, çoğu kurum sitemlerinde ve bireysel sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle yazılım ile ilgilenen bireyler ve güvenliğe önem veren birçok büyük şirket de Linux işletim sistemini kullanmaktadır.

Büyük kurumlarda sistemlerin güvenlikleri titizlikle yönetilmektedir. Bilgilerin sızma durumlarına karşı güvenlik ön planda tutulmaktadır. Bu sebepten dolayı Linux diğer işletim sistemlerinden daha güvenilirdir.

İçeriğindeki özgür yazılım sayesinde de yazılımla ilgilenenler için oldukça yararlıdır. Geliştirme imkanları sayesinde kendilerini gösterebilirler.

Linux’un Üretimi Nasıl Oldu?

Linux, 1999 yılında kurulmuştur. Helsinki Üniversitesi öğrencisi olan Linus Torvalds kurarak gelişimini yapmıştır. Amacı açık kaynaklı ve ücretsiz bir işletim sistemi ortaya çıkarmaktı ve bunu başardı.

Linux’un Olumlu ve Olumsuz Özellikleri

Olumlu yönleri;

o   Güvenli olması,

o   Stabil yazılım güncellemelerine sahip olması,

o   Özelleştirmeye açık olması,

o   Farklı dağıtımlara sahip olmasıdır.

Olumsuz yönleri;

o   Teknik desteğin bulunmaması,

o   Standart bir versiyonu bulunmaması,

o   Öğrenme süresi uzun sürmektedir.

Linux Güvenilir Midir?

Linux, güvenliğini yeterli oranda sağlamaktadır. Diğer işletim sistemlerine göre de daha dayanıklıdır. Büyük saldırılara bu zamana kadar denk gelmemiş bir sistemdir. Buna karşı güvenliğini sağlayabilir mi bilemiyoruz. Ama güvenilir olarak nitelendirebiliriz.

Stabil Yazılım Güncellemeleri Nedir?

Linux, çok fazla yazılım güncellemesi yapmaktadır. Bu sayede özelleştirilmesi de yüksektir. Bu güncellemeler farklı işletim sistemlerine göre de oldukça hızlı gerçekleşir ve kullanıcıyı sistemin kullanımı için bekletmez.

Öğrenme Süresi Açısından Olumsuz Olma Sebebi Nedir?

Linux’un kullanımının öğrenilmesi diğer işletim sistemlerine göre daha zordur. Teknik açıdan büyük bir bilgi tabanına ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden bilgisayara ilk başlayanlar için oldukça kullanımı zordur. Yazılım ile ilgilenene önerilme sebebi de bundan 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder