21 Şubat 2022 Pazartesi

Ubuntu İşletim Sistemleri

 

Ubuntu; kullanıcısına çalıştırma, kopyalama, inceleme özgürlükleri tanıyan ve ücretsiz olarak hizmet vermekte olan bir işletim sistemidir. Ubuntu kullanmak için yapmanız gerekenlerde oldukça basittir. USB bellek yardımı ya da DVD sayesinde bilgisayarına kurulum yapabilirsiniz.

Ubuntu Projesi Kim Tarafından Geliştirildi?

Mark Shuttleworth tarafından ortaya çıkmış olan bir işletim sistemidir. Linux ve özgür yazılımın birleşmesi ile günlük yaşamın içerisinde tutulması hedeflenmiştir. Canonical Ltd. Firması tarafından 2004 yılında kurulumu tamamlanmıştır. Mark hem üretimi hem de geliştirmesini yaparak sistemi kendi kontrolünde tutmuştur.





Ubuntu Kurulumu Sağlamak için Bilgisayarda Ne Gerekli?

Ubuntu kurulumu için tavsiye edilenler;

·         25 GB boş sabit dist alanı,

·         İnternet erişimi

·         2 GHz çekirdek işlemci

·         2 GB RAM bellek gerekmektedir.

Ubuntu Sürüm Numaraları

Sürüm numaraları her sistemde olduğu gibi sitemin çıkış tarihini belli eder. Ubuntu 5.10 sürümü yazısını gördüğünüzde açıklanmak istenen 2005 yılının 10’uncu ayında sürüm sunulmuştur açıklaması yapılır.

Ara Sürüm ve LTS Sürüm

Oluşturulan sistemlerde belli sürelerde yeni sürümler ortaya sunulur. Uzun vadeli dediğimiz 2 yılda bir yenilenen süreme LTS sürüm denir. Kısa vadeli 9 ayda bir sunulan süreme ise Ara sürüm denilmektedir. Bu iki sürümden hangisi tercih edilmelidir?

LTS sürüm de 5 yıl sürüm yükseltme gerektirmez. 5 yıldan önce sürüm yükseltilmesi desteklenmez. Bu durum uygulamanın kararlılığını gösterir. 5 yıl boyunca çıkan sorunlarda kısa süre de halledilemez. Bu yandan olumsuz olsa da istikrarlı bir uygulama yönetimi sağlar.

Ara sürüm ise 9 ay süresinde güncelleştirme desteği alır. Ara sürüm sayesinde uygulamaların en güncel halini kullanırsınız. Devamlı bir değişkenlik içindedir. Bu istikrarsızlık yönünde kullanıcılar yönünden yorumlamalar farklılık gösterebilir.

Ubuntu Türevleri Nelerdir?

·         Lubuntu

·         Kubuntu

·         Xubuntu

·         Ubuntu MATE

·         Ubuntu Budgie

·         Ubuntu Studio

·         UbuntuKylin

Ubuntu Virüs Taşır mı?

Ubuntu, Linux temelli bir sistem olduğu için Linux ile aynı güvenliğe sahiptir. Linux da virüs olmadığını söyleyemeyiz. Windows’dan daha az virüse sahip olduğunu söyleyebiliriz. Linux da bugüne kadar yüksek derece de yayılım gösteren bir virüs bağlantı olmamıştır. İçerinde anti-virüs programları da mevcuttur. Windows bünyesinden gelen virüsler Linux sistemlerine zarar veremezler. Bu anti-virüs programları sayesinde bu engellenir. Kullanıcıların e-postalarına gelebilecek uyarılara karşı dikkatli olması önerilmektedir.

Ubuntu Üzerinde Kullanılan Program Dilleri

Çeşitli diller bulunmaktadır. Bu dillerin muadilleri de vardır.

·         C

·         C++

·         Objective-C

·         Java

·         Python

·         Perl

·         Ruby

·         Pascal

·         C#/Mono

Ubuntu Lisansı

Ubuntu projesi, Mark tarafından ortaya çıkarılsa da geliştirdiği kodlar GNU GPL adı altında bir özgür yazılım lisansı ile lisanslanmıştır. Bu doğrultu da bu kodları geliştirip isterseniz kopyalayabilirsiniz. Hatta geliştirdiğiniz Ubuntu kodlarını satışa da çıkarabilirsiniz. Ubuntu tescilli bir marka olduğu için geliştirip satmaya çalıştığınız sistem Ubuntu işletim sistemine zarar vermeyecek ve logosu, ismi farklı olarak dağıtılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder