30 Haziran 2020 Salı

IPv6 Nedir?

IPv6 teknolojisi, 1990 yılında IETF tarafından geliştirilmeye başlanmıştır.1990 yılllarda IPv4 teknolojisinin ihtiyaçları karşılamayacağı düşünülmüş ve bu teknoloji için gereken hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır. IPv6 teknolojisinin adı Internet Protocol Version 6 olarak adlandırılmıştır.

İnternet her geçen gün büyümekte olan bir sanal dünya ve bu sanal dünyada ihtiyaçları karşılamak için yeni teknolojiler üretilmek zorundadır.Bu teknoloji en çokta veri merkezlerinin işine yarayacaktır.


Veri merkezleri IP adresi eklemede sıkıntılar çekmektedir.Bu teknoloji sayesinde sıkıntıların giderilmesi hedeflenmiştir. Bunun sebebi de internetin hızla sürekli olarak artmasıdır. Gününmüzde 100 milyondan fazla internet sitesi bulunmaktadır ve bu internet sitelerinin bir IP adresine ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra internet kullanıcılarının da bir IP adresine ihtiyacı vardır.İşte bu IP adresi ihtiyaçları bu teknoloji sayesinde gerçekleşecektir. IPv6 teknolojisinde IPv4 teknolojisisne göre 128 bitlik adres sistemi kullanılmıştır. IPv6 otomatik yönlendirmeler yaparak, IPv4'teki bu boşluğun sorununu çözecektir. IPv4 teknolojisi ile 2^32 host internete bağlanırken, IPv6 teknolojisi sayesinde 2^128, yani 3.4*10^38 sayısına karşılık geliyor.İşte bu sayı internette büyük sıkıntıları çözebilecek olan sayıdır.

IPv6 teknolojisi söylediğimiz gibi 128 bitlik bir sayı sisteminden oluşmaktaydı bu sayı sisteminin ilk 64 biti alt ağlarını adreslemek için kullanılmaktadır.geriye kalan 64 bitlik kısım ise hedef adresi ulaşıldığında paketin alıcısının bulunmasında kullanılmaktadır. IPv6 teknolojisinin adresleri 16'lık düzende ifade edilmektedir.


IPv6 teknolojisi yeni sistemle beraber birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. IPv4 teknolojisine göre daha çok verimli olacak IPv6 teknolojisinde adresleme, performans bakımından üstün ayrıcı tak çalıştır uyumlu otomatik adrese yönlendirme şebeke bazlı çalışmaktadır.

IPv4 Nedir?

IPv4 günümüzde kullandığımız internet teknolojisidir ve günümüz interneti bu teknoloji üzerine kurulmuştur. IPv4 adresleri 32 bitten oluşmaktadır. IPv4 adresleri 0-225 arası değerlerden oluşmaktadır. Bu adreslere örnek verecek olursak modem arayüzümüze erişmek için kullandığımız 192.168.1.2 adresini verebiliriz. IPv4 teknolojisinde kullanılabilecek maksimum IP sayısı 4.294.967.296'dır. Günümüzde bu teknoloji artık yerini IPv6 teknolojisine bırakmaya hazırlanmaktadır.Bunun nedeni ise; bu IP sayısının karşılanmamasıdır. TCP/IP  protokollerinde bahsettiğimiz gibi IP değişkenleri IPv4 teknolojisinde kablosuz ağlarda kullanımı yaygınlaşınca ihtiyacı karşılayamaması gibi bir durum ortaya çıktı.İşte bu yüzden IPv6 teknolojisine ihtiyaç duyuldu ve geliştirilmeye başlandı.


TCP/IP Protokolü

TCP:Transmission Control Protocol
IP: Internet Protokol

TCP/IP protokolleri yukarıdaki isimlerden dolayı bu kısa adı almışlardır ve protokoller arasında en önemli protokollerdir.Bilgisayarlarda kullanılan ağ sistemlerinde, bir bilgisayar diğer bilgisayarı fiziksel adresinden, yani MAC adresinden tanımaktadır.TCP/IP protokolü sayesinde ise, her bilgisayar bir IP numarası almaktadır. TCP/IP protokolünü internet çıkış IP numarası olarak da tanımlayabiliriz. Bunun sebebi; internette bilindiği üzere her bilgisayarın bir tane IP numarası bulunmaktadır. Yani bilgisayar internete bağlanabilmek için IP adresine ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde IPv4 teknoloji kullanılma olup 4.294.967.296 tane eşsiz IP adresi atanabilmektedir. İşte her kullanıcı internete bağlanmak istediği zaman, bu IP adreslerinden 1 tanesine sahip olacaktır. Tüm bu işlemler bu protokol sayesinde gerçekleşmektedir. Port açma işlemlerinde TCP protokolünü kullanmaktayız.Tabi bu tüm portlar için geçerli değildir. 

TCP/IP Mimarisi
Bilindiği gibi en büyük ağ internet ağıdır. İnternet ağının mimarisi layer sistemine göre çalışmaktadır. Layer sistemi Türkçe adıyla katmanlı yapı anlamına gelmektedir.Ağ mimarisinin temelinde dört katman bulunmaktadır. İnternet ile bilgisayarlar arasındaki iletişimi sürdürmek için bu dört katmana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu dört katman kendi arasında görevlere ayrılmıştır. Sizde farkettiğiniz gibi TCP/IP protokollerini hep bir arada yazıyoruz. Aslında bu protokoller birbirlerinden ayrı protokollerdir.TCP ve IP protokolü farklı katmanlarda bulunan protokollerdir.Gelin bu mimarinin yapısını inceleyelim.

DNS Layer: Bu katman uygulama katmanıdır.
TCP, UDP Layer: Bu katman iletişim katmanıdır.
ICMP & IP Layer: Bu katman yönlendirme katmanıdır.
Layer: Fiziksel iletişim katmanıdır.

29 Haziran 2020 Pazartesi

Veri Madenciliği (Data Mining)


Veri madenciliği tekniği, genel bir ifade ile veritabanlarında bilgi keşfidir. Kullanım amacı, veritabanları, yada veri ambarlarında kayıtlı olan büyük ölçekli veri yığınları içerisinden "önceden bilinmeyen" ve "değeri olan" bir bilgiyi elde etmektir. Bir başka deyişle veri madenciliği, işlenmemiş bir veriyi, yararlı bilgi, (knowledge) haline dönüştüren yöntemlerin uygulandığı bir süreçtir.

Veri madenciliği, belirli yöntemlere başvurularak, bir kurumda üretilen veri yığını içinde ve var olan ya da gelecekte ortaya çıkabilecek gizli kalmış örüntüleri ortaya çıkarma olarak değerlendirilebilir. Bu açıdan bakıldığında, veri madenciliği uygulamalarının, kurumların karar destek sistemleri için önemli bir yere sahip olabileceği söyleniyor.


Veri Madenciliğinde Örüntü Kavramı:
Örüntü, veri madenciliği çalışmasına konu olan bir varlık hakkında sayısal ortamda kayıtlı olan gözlemlenebilir varlık hakkında sayısal ortamda kayıtlı olan gözlemlenebilir ve ölçülebilir bilgilerdir.Örneğin, parmak izi, ses, fotoğraf, el yazısı, veri madenciliği çalışmalarında birer örüntü olarak ele alınabilir.

Veri madenciliği tekniği ile değeri olan bir bilgiyi elde edebilmek için çeşitli analiz teknikleri ve sorgulama aracına başvurulur. Elde edilen sonuçlar aracılığıyla, ele alınmış olan büyük ölçekli veri yığını içindeki gizli kalmış bu tür bilgiler ve olası ilişkiler keşfedilir. Elde edilen bilgilerin ışığında gerekirse çeşitli kurallar oluşturulur, geleceğe yönelik tahminler yapılır ve kurumun gelecekteki faaliyetleri üzerine çeşitli stratejik kararlar alınır.

Bir veri madenciliği projesinin etkin bir sonuç üretmesinde; çalışma konusunun çok iyi ifade edilmesi ve araştırmacıların konu ile ilgili deneyimleri önemli rol oynamaktadır.


Veri Madenciliğinin Uygulama Alanları
Günümüzde pazarlama, biyoloji, bankacılık, sigortacılık, borsa, perakendecilik, telekomünikasyon, genetik, sağlık, bilim ve mühendislik, kriminoloji, istihbarat, müşteri ilişkileri ve daha birçok alan veri madenciliği yaklaşımını problem çözücü bir araç olarak kullanmaktadır.

Veri madenciliğinin sektörlere göre çeşitli uygulama alanları aşağıda görülmektedir:
Bankacılıkta:

  • Kredi kartı dolandırıcılık tespiti
  • Müşterilerin kredi durumuna göre gruplandırılması 
  • Finansal tablolardaki olası hilelerin tespit edilmesi
  • Çapraz satış tekniklerinin belirlenmesi

Sigortacılıkta:

  • Sigorta dolandırıcılıklarının tespiti
  • Poliçe talep edecek müşterilerin tahmini
  • Riskli müşterilerin tespiti

Pazarlama alanında :

  • Hizmet edilen yada ürün satışı yapılan müşteri gruplarının sayısının tespiti ve bu grupların belirgin özelliklerinin ortaya konması
  • Riskli müşterilerin belirlenmesi 
  • Kaybedilme potansiyeli gösteren müşterilerin belirlenmesi
  • Yeni müşteri elde etme yöntemlerinin belirlenmesi
  • Müşteri satın alma alışkanlıklarının tespit edilmesi 
  • Mevcut müşterilere daha fazla nasıl satış yapılabileceğinin tespit edilmesi 
  • Müşterilerin satın alma davranışlarına göre sınıflandırılması
  • Stratejik karar alma ve geleceğe yönelik satış tahminlerinin yapılması
  • Müşterilerin talep değişikliklerin belirlenmesi

İnsan Kaynakları Alanında:

  • Çalışanların geçmiş performans verisi incelenerek potansiyel yeteneklerin tahmin edilmesi
  • Belirli bir işi yapacak doğru kişilerin seçilmesi 
  • Çalışanların mevcut bilgi ve yetenek durumunun  tespiti ve geliştirme yöntemlerinin belirlenmesi
  • İşgücü planlanması
  • Büyük kurum ve organizasyonlardaki proje ve takımların başarı ve başarısızlık nedenlerinin tespit edilmesi
  • Sağlık alanında:
  • Tanı için Karar Destek Sistemi olarak


Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) - Management Information System - MIS)

Bir işletmede yöneticinin doğru ve hızlı kararlar alabilmesi için bu kararları destekleyecek bazı bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.Yönetimin bilgi gereksimini karşılayan sistemlere genel olarak "bilişim sistemleri" adı verilmektedir.Ancak, bu kavramın kapsamını genişleterek bilginin bilgisayarlar aracılığıyla işlenmesi ve iletilmesi fonksiyonlarının da katılmasıyla beraber bu kavram yerine "yönetim bilişim sistemleri" kullanılmaya başlanmıştır.

Bilişim sistemlerinde amaç, bir işletmedeki bilgilerin bir araya getirilerek, düzenlenmesi, saklanması ve gereksinim duyulduğunda kolaylıkla erişilebilmesidir. Bu bilgiler yöneticinin yararlanacağı formata dönüştürülerek, yöneticiye sunulursa, o zaman bu sisteme "yönetim bilişim sistemleri" denir.


Yönetim bilişim sistemlerinin çeşitli kaynaklarda çok sayıda tanımı yapılmıştır. " Yönetim bilişim sistemleri bir işletmede yöneticilere işlemlerde ve karar alma işlemlerinde yardımcı olmak üzere geliştirilmiş sistemlerdir."

Bir işletmede gereksiz ve işe yaramayan bilgiler yerine, düzenli ve doğru bilgilerin oluşturulması çok önemlidir.İşletmedeki veri ve bilgilerin işe yarar hale getirilmesi "Yönetim Bilişim Sistemleri" tarafından sağlanmaktadır.

Çeşitli yönetim kademelerinde çalışan yöneticilerin, sadece kendi görevleri ile ilgili bilgiye gereksinimleri vardır. Yönetim bilişim sistemleri sayesinde, işletmenin işleyişi planlanır, iş akışı kontrol edilir ve işletmenin geleceği ile ilgili kararlara yardımcı olacak çeşitli raporlar oluşturularak yöneticilere sunulur.


Yönetim Bilişim Sistemlerinde Temel Kavramlar
Veri, enformasyon ve yararlı bilgi kelimelerinin sıklıkla aynı anlamda kullanıldığını biliyoruz.Şimdi bu kavramları sırasıyla inceleyelim.

Veri (Data)
Veri için dünya gerçekleri diyebiliriz.Örnek; uzun boylu sarı saçlı mavi gözlü biri olduğumuzu varsayalım.Bu özelliklerin tümü veridir.Veri ham olarak bulunan ve bu şekli ile herhangi bir yarar sağlamayan nesnel gerçeklerdir.Bilginin işlenmemiş halidir.Aynı zamanda insanların anlayabileceği ve kullanabileceği şekilde düzenlenmeden önceki ham gerçekler yığınıdır denebilir.


Enformasyon (Information)
Enformasyon olarak adlandırılan bilgi çeşitli yollardan elde edilecek gerekli yerlere taşınır ve farklı zamanlarda farklı kullanıcılar bu bilgilere erişebilirler.Veriden bilgiye ulaşmanın yolu enformasyondan geçmektedir.Enformasyon için veriye, bilgi içinde eformasyona ihtiyacımız vardır.

Veri ilişkilendirilerek anlam verilmektedir.Bu anlam yararlı olabilir, ama olmak zorunda değildir.Bilgisayar dilinde bir ilişkisel veritabanında depolanan veriden bilgi oluşur. 

Bu durumda enformasyon için aşağıdaki ifadeleri kullanabiliriz.

  • Enformasyon, verinin anlamlı hale dönüştürülmüş şekline denir.
  • Enformasyon, düzenlenmiş ve depolanmış veriden oluşmaktadır.


Yararlı Bilgi (Knowledge)
Yararlı bilgiyi beynimizde kurduğumuz fiziksel bir dünya haritası gibi düşünebiliriz.Bu şekilde düşündüğümüz zaman bir şeylerin nerede olduğunu bilmemize yardımcı olmaktadır.Ayrıca inandıklarımız ve beklentilerimiz de devreye girer. Şuan yaparsam, muhtemelen şu sonucu alacağım gibi düşünmeye başlarız.En önemlisi beyin, tahminleri, inandıklarını, hafızadaki bilgileri ve fikirleri dev bir ağın içine bağlar.Bu gerçek dünyanın kendisi değil, bizim kararlarımıza dayalı bir haritadır.Beynimiz, deri, ağız, burun, kulak ve gözlerden gelen sinyallerle bu haritayı günceller. Her şey beynin içinde toplanır.Bilgisayarlar yapay beyinler değildir.Onlar ne işlem yaptıklarını bilmezler.Siz onlara ne yapacağını açıklamazsanız, bağımsız olarak, kararlara dayalı işlemleri yapamazlar.Beynin bu bilgiyi oluşturmak için kullandığı, veri ve enformasyon olmak üzere iki kaynak vardır. Enformasyon olarak adlandırılan bu bilgiler analiz edilerek yararlı bilgi haline getirilir ve ilgili birimlerin ya da yöneticilerin kullanımına sunulur.

Bilgi için aşağıdaki tanımları yapabiliriz.

  • Bilgi, enformasyonun uygun bir şekilde toplanmasıdır.
  • Bilgi kişisel deneyimler, önceki bilgiler, değerler ve amaca yönelik enformasyonun bir bileşimi olarak tanımlanabilir.
  • Bilgi; özel bir amaca uygun olarak, çeşitli tabloların ve raporların düzenlenerek yöneticilerin ve çeşitli kullanıcıların yararlanması için hazırlanmaktadır.

Java Temel Bilgiler

Derleyici
Tüm kaynak kodun çalıştırılmadan önce makine koduna çevrilmesi işlemine derleme bu işlemi yapan programa da derleyici - compiler denir. Bu işlemin bir avantajı bir dezavantajı vardır.Avantajı proje bir kere derlenip çalıştırıldığından dolayı sağladığı performanstır.Dezavantajı ise derlenen kod belirli bir işlemci türü ve işletim sistemine göre yapılacağından her platformda çalışmaz.

Yorumlayıcı 
Kaynak kodunun, makine koduna çevrilme ve çalıştırılma işleminin aynı anda olmasına yorumlama, bu işlemi yapan programa da yorumlayıcı - interprenter denir.Az yavaştır ama java her işletim sistemi için yorumlayıcıya sahip olduğundan platform bağımsızlığı sağlar.

Java derleme ve yorumlama yöntemlerini bir arada kullanır.İlgili kaynak kod bir ara dile (bytecode) çevrilir yani derlenir, sonra bu arada kalmış kodlar çalışma zamanında çalıştırılır yani yorumlanır. Bu işlemleri Java için Java sanal makinesi JVM (Java Virtual Machine) yürütür.

Paket Kavramı
Bir uygulama geliştirirken yazılımlarda birçok sınıf kullanılır.Bu sınıfların kullanımlarını kolaylaştırmak, düzenli durmalarını sağlamak ve sınıf isimlerinin çakışmasını engellemek için paket (package) kavramı geliştirilmiştir. Paket, birbirleri ile mantıksal olarak ilişkili sınıfların aynı klasör altında toplanmasıdır.

Nesne Kavramı
Yazılımsal nesneler çevremizdeki nesnelerin bilgisayarda modellenmesidir.Nesne (object) yapısal bir değişken kümesidir ve içerisinde kendisine ait değişkenleri ve kendi durumunu değiştirmek için kullanılan metotları vardır.

Sınıf Kavramı
Nesneleri temsil etmek için yazılımda nesne sınıfları (class) oluşturulur.Sınıf (class) nesneler için ayrıntılı taslak-tasarım sunan, geliştirici tarafından tanımlanmış bir veri tipidir. Sınıfın içerisinde nesneye ait olan değişkenlerin ve metotların tanımlanması yapılır. Yani nesnelerin neler yapabilecekleri hangi işlemleri yapmaya yetkili oldukları belirlenir. Her nesne belirli sınıfa aittir ve belirli bir sınıftan oluşturulan tüm nesneler ortak özelliklere sahiptir.

Metot Kavramı
Yazılımsal nesneler çevremizdeki nesnelerin özelliklerini değişkenlerde saklar, nesnelerin davranışlarını ise metotlar ile gerçekler.Yani nesnelerin özellik ve davranışlarını onlara ait metotlar oluşturarak belirleriz. Metotlar bildiğimiz fonksiyon ve prösedürlerdir. Hesap makinesine ait toplama işlemi ya da herhangi bir arabanın rengini belirleyen işaretçiler metotlara örnek verilebilir.

Main Metot Kavramı
Java'daki her uygulama nerede olursa olsun bağlı bulunduğu main metot'tan çalışmaya başlar.Bu metot
     public static void Main (String [ ] args) {}
metodudur.

28 Haziran 2020 Pazar

Secure Shell nedir?

Secure Shell, güvenli kabuk anlamına gelmektedir. İnternet, üzerinden işlerimizi güvenli olarak tamamlamak için geliştirilmiştir. SSH, bir bilgisayar üzerinden başka bir bilgisayara güvenli bağlantı yapabilmektedir. SSH  yetkilerinin bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Bilgisayara erişim 
  • Dosyalara erişim
  • Root erişim
Diğer güvenlik protokollerinin olduğu gibi SSH sisteminde de güvenlik için temel etkenler bulunmaktadır.Bu etkenler aşağıdaki gibidir.


    • Şifreleme
    • Bütünlük
    • Kimlik Doğrulama


ŞİFRELEME

SSHsayesinde güvenli bağlantı yapıldığı zaman herhangi bir veri transferinde veriler güvenle şifrelenebilmektedir. Verilerin şifrelenmesi güvenliği arttırmaktadır.

BÜTÜNLÜK
SSH, geliştiricileri temel etken olarak bütünlüğe önem vermişlerdir.Verilerin sorunsuz bir şekilde olması ve kayıplara uğramaması için bütünlük SSH'nin temel etkenlerinden birisidir.

KİMLİK DOĞRULAMA

SSH, güvenli bir bağlantı kurabilmek için kimlik doğrulamaya ihtiyaç duymaktadır.Bilgisayar veya sunucu işletim sistemi sırasında oluşturulan kullanıcı adı ve parolalar SSH bağlantısı yapmak içinde kullanılabilmektedir.Kimlik doğrulama sistemi ile uzaktaki bir bilgisayara root erişimi kazanabilirsiniz.

SSH KOMUTLARI
Dizin, listelemek için kullanılan komut
Ls

Görünmeyen, dosyalar ile birlikte listelemek için kullanılan komut
Ls -a

Tüm dosyaları, tarih ve boyutları ile birlikte listelemek için kullanılan komut.
ls -l

Tar.gz, uzantısı ile sıkıştırılmış dosyaları çıkarır.
tar -zxpf

Tar, uzantısı ile sıkıştırılmış dosyaları çıkarır.
tar - xpf

Gz, uzantısı ile sıkıştırılmış dosyaları açar.
gunzip

Dosya kopyalamak için kullanılan komut.
cp

Bir dosyayı, başka bir dizine taşımak için kullanılan komut.
mv

Yeni bir dizin oluşturmak için kullanılan komut.
mkdir

Belirtilen dizinin silinmesi için kullanılan komut
rmdir

Dosya silmek için kullanılan komut
rm

Dizin silmek için kullanılan komut
rm -rf

Belirtilmiş olan bir dizine geçmek için kullanılan komut
cd

Bir üst dizine geçmek için kullanılan komut
cd ..

En üst dizine geçmek için kullanılan komut
cd ~

Bulunan dizini görüntülemek için kullanılan komut
pwd

Belirtilmiş olan bir dosyayı text editör ile düzenlemeye yarayan komut 
pico

Ftp, bağlantısı oluşturmak için kullanılan komut
ftp

Belirlenen siteyi görüntülemek için kullanılan komut
lynx

Harddisk istatistiklerini görmek için kullanılan komut
df

Disk kullanımını görmek için kullanılan komut
Quota

O/S, durumunu görmek için kullanılan komut
uname

Kendi bilgilerimizi görüntülemek için kullanılan komut
whoami

Sunucu/Bilgisayar'da online olan kişileri görmek için kullanılan komut
who

Son bağlantıyı görmek için kullanılan komut
last

Belirlenmiş dosyanın hangi dizinde olduğunu göstermek için kullanılan komut
whereis

Postaları kontrol etmek için kullanılan komut
mail

Çalıştırmış olduğumuz işlemleri görmek için kullanılan komut
ps -x

Sistemde çalışan tüm işlemleri görmek için kullanılan komut
ps -a

Çalışan, işlemlerin cpu ile beraber gösterilmesini sağlayan komut
ps -ux

Numarası, yazılan işlemi durdurmak için kullanılan komut
kill pid

Numarası yazılan eggdrop işlemini durdurmak için kullanılan komut 
kill -9 Pid

Belirlenmiş uygulamadaki tüm işlemleri durdurmak için kullanılan komut 
killall

Belirlenmiş komut açıklamasını görmek için kullanılan komut
Whatis

Komut hakkında yardım görüntülenmesi için kullanılan komut
man

Root hesap açmak için kullanılan komut.
adduser login & chown mavigok /home/login & passwd pass1 , passwd pass2

Sunucu/ Bilgisayar'ı yeniden başlatmak için kullanılan komut
Reboot

MySQL'i yeniden başlatmak için kullanılan komutü
service mysql restart

Apache'i yeniden başlatmak için kullanılan komut
service httpd restart

Sitelere ulaşımı kapatmak için kullanılan komut.
service httpd stop

Ip ban atmak için kullanılan komut
apf -d xxx

APF restart atmak için kullanılan komut
service apf restart

Sunucu/Bilgisayar'a bağlanan IP'leri göstermek için kullanılan komut
netstat -n

Sunucu/Bilgisayar'a bağlanan reseller IP'leri görüntülemek için komut 
netstat -a

Text editör ile dosya içeriğini düzenlemek için kulllanılan komut
pico

CPU kullanımını görmek için kullanılan komut
top

Uptime durumu görmek için kullanılan komut
uptime

IP banlamak için kullanılan komut 
iptables -A INPUT -s XXX -j DROP

IP ban kaldırmak için kullanılan komut
iptables -X INPUT -s XXX -j DROP

Sunucu/Bilgisayar'a dosya çekme komutu
wget dosya

Zip, dosya açma komutu
unzip dosyaismi.zip

Tar.Gz dosya açma komutu
tar -zxvf dosyaismi.tar.gz

Gzip komutu
gunzip dosyaismi.tar.gz

Dosya sıkıştırma komutu
tar cvzf dosyaismi.tar.gz sıkıştırılandosya

SQL aktarma komutu
mysql -u dbkadi -p dbadi < veritabani.sql


Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Tehditleri

Hayatımıza yeni girmiş bir kavranm olan Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) aslında çok da yeni birşey değil.Bu denli meşhur olmasının nedeni, uzun süredir kullandığımız ve ileride daha çok kullanılacak olduğumuz mobil teknolojilerdeki  tehditlerin artmasıdır diyebiliriz.

Bugüne kadar birçok internete bağlı mobil teknoloji kullandık, internete bağlı buzdolapları, televizyonlar, güvenlik kameraları, ses sistemleri, arabalar.. Ve yakın gelecekte bunların arasına daha birçok nesne eklenecek. İşte tüm bu internete bağlı mobil ürünleri bir kavramda topladığımızda ona Nesnelerin İnterneti diyebiliriz.


Bu örnekler biraz kaba kalabilir, Nesnelerin İnterneti dediğimizde bir fabrikada üretim yapan robotu, o robotun ürettiği ürünü paketleyen sistemdeki internete bağlı barkod okuyucusunu da eklemek, bu kavramı daha iyi anlatmaya yardımcı olabilir.

Son yıllarda nano teknoloji ve chip üretimindeki gelişmeler sayesinde birçok cihazın boyutlarında inanılmaz küçülmeler yaşanıyor. Rasperry Pi, Ardunio gibi birçok hazır devre kartları oldukça ucuz fiyatlarla satılmaktadır.Bu kartlar aslında birer bilgisayar olup basit bataryalar veya 5 voltluk adaptörlerle çalışabilmektedir.

Bu cihazlarla yapabileceklerinizin sınırı yoktur, üzerine dokunmatik ekran monte ederek bir kiosk yapabilirsiniz.Yine laser mesafe ölçer ve termal kamera gibi modülleri ekleyerek çok ucuz fiyatlarla fabrikanızda üretim ekipmanı olarak kullanabilirsiniz. Üstelik internete bağlanmanıza engel hiçbir engel kısıtlaması da yok, üzerine gsm modülü ekleyerek dilediğiniz yerden kontol edebilirsiniz.

Raspberry Pi gibi birçok farklı teknoloji her geçen gün birbiri ardına piyasaya çıkıyor.İşlem gücü ve modülerlik arttıkça kullanım alanları da doğru orantılı olarak artıyor.

Nesnelerin interneti bu denli konuşulur hale getiren en önemli durum onların ne denli güvensiz olduklarının anlaşılması olmuştur.Birbiri ardına yaşanan Nesnelerin İnterneti saldırıları onlara karşı daha dikkatli olmamız gerektiğini ortaya çıkardı.Güvenlik akmera sistemlerindeki önemli açıklardan faydalanıp binlerce sisteme sızan zararlı yazılımlar her geçen gün saldırılarına devam ediyor.Ülkemizde de birçok banka ve finans kurumuna bu tip nesnelerin interneti üzerinden saldırılar gerçekleştirildi..

Ağ Topolojileri ve Özellikleri

Ağ topolojileri 4 kısımdan oluşur .

Bus topolojileri(Yol Topolojileri)
Yol topolojisi anlamına gelir. Bus topolojisinde tüm istasyonların üzerinde olduğu bir hat vardır. Bus topolojisinde yer alan tüm istasyonlar, hattan gönderilen verileri incelemekte olup, kendine ait olan veriyi almaktadır. Bus topolojisinde veri akışı çift yönlüdür veri iki yönde ilerleyerek hatta yayılır. Bus topolojisi resimde görüldüğü gibidir.








Not: Bus topolojisinde aynı anda iki veri gönderimi yaşandığı zaman veri trafiği karışmaktadır.Bu durumun önüne geçebilmek için veri paylaşımını düzenleyen bir protokol kullanmak gerekmektedir.

Bus topolojisinin yararlarını ve zararlarını inceleyelim.
Yararları:

  • Kolay bir şekilde istasyon eklenebilir.
  • Kablolama yapısı güvenlidir.
Zararları:
  • Herhangi bir arıza meydana geldiği zaman arızayı bulmakta zorlanılır.
  • Bus topolojisi en fazla  istasyon kaldırabilir.
  • Herhangi bir istasyon hasar gördüğü zaman diğer tüm istasyonlar çevrimdışı olmaktadır.

Star Topolojisi (Yıldız Topolojisi)
Yıldız topolojide, veri aktarımı gerçekleşebilmesi için merkezi bir birim bulunmaktadır.Bu topolojiye bağlı tüm istasyonlar merkezi birime bağlanmaktadır.Bus topolojisine göre daha iyi kullanılabilir. Bu istasyondan herhangi bir veri gönderilmesi için ilk önce merkezi birime iletilmesi gerekmektedir.Yıldız topolojisi aşağıdaki gibidir:

Yıldız topolojisinin, bus topolojisine göre farkı; herhangi bir istasyon arızalandığı zaman, diğer istasyonların her hangi bir etki görmemesidir ve yıldız topolojisinde birimlere göre yüksek seviyede bir hız elde edilebilir. Yıldız topolojisinde merkezi uzaklığı maksimum 100 metredir.

Tree Topoloji (Ağaç Topoloji)
Ağaç topolojisini hiyerarşik topoloji olarak da adlandırabiliriz. Yıldız topolojisinde olan merkezi birim burada da bulunmaktadır ve bu birimin sorumluluğu fazladır.Adı üstünde ağaç topolojisinde bir de dallanma meydana gelmektedir ve bu dallanma arttıkça sorumluluğu az olan bilgisayarlara ulaşmaktadır.Tree topoloji data center(veri merkezi) gibi büyük ağların oluşumunda kullanılabilir.

Ring Topoloji (Halka Topoloji)

Bus topolojisine göre yapısı farklıdır.Her istasyon bir halka elemanı olarak değerlendirilmektedir ve halkada meydana gelen her bir veri tüm istasyonlara ulaşmaktadır. Bus teknolojisine göre halka topolojisinde veri akışı tek yönlü sağlanmaktadır.Halka topolojisinin yapısını resimde inceleyebiliriz.




Growth Hacking Nedir?

Growth Hacking yada Growht Hacker Marketing, son yılların gözde konularından birisi olarak karşımıza çıkıyor.Dijital pazarlamanın geldiği noktanın, insanları ve yapay zekayı ne denli etkilediğinin düşünüldüğü anda derinlemesine ve efektif bir sonuca gitmenin ana durağı Growth Hacking'dir diyebiliriz.

Growth Hacking, başarısız girişimler için bir yaşam kaynağı, yeni girişimler için de başarısızlıklardan koruyucu bir çalışmalar bütünüdür.

Eğer siteniz her türlü çalışmayı yapmanıza rağmen istediğiniz başarıya ulaşmıyorsa, istediğiniz sonuç bir türlü ortaya çıkmıyorsa, ziyaretçiler sitenize geliyor ama hızlıca sitenizden ayrılıyorsa, sitenizle herhangi bir şekilde irtibat kurmuyorsa önemli bir sorununuz var demektir.

Ziyaretçi edinmek çor zor, lakin edinilen ziyaretçiyi memnun etmek çok daha zordur.Ziyaretçinin tekrarlayan şekilde sitemizi ziyaret etmesi, bizle , sitemizle bir veri alışverişi ya da ürün alışverişini sağlaması için ziyaretçiyi edinmek için sarf ettiğimiz çabanın 3-4 katını sarf etmemiz gerekiyor.

Growth Hacking
Growth Hacking yöntemi, başarıya giden yolda efektif çalışma prensibi ile basamaklandırılır. Başlı başına bir büyüme, gelişme, iş geliştirme çalışmasıdır.Bu yöntem birçok pazarlama çalışmasını içinde barındırır ve onların birbirine entegre halde işlemesini sağlar.

Growth Hacking'i tanımlarken hızlı ve efektif şekilde sonuç alma yöntemi tanımını da kullanabiliriz.Growth Hacking'de  ziyaretçi sayısının çok da önemi yoktur.Sizle iletişime geçmeyen, sitenize üye olmayan, sizden ürün almayan ziyaretçi Growth Hacking mantığında üzerinde işlem yapılması gereken ziyaretçidir.

Growth Hacking, aslında tüm dijital pazarlama kanallarının ki en önemlisi her anlamda efektif bir şekilde birbirlerine entegre şekilde kullanılmasıdır.

Growth Hacking, çalışmasında fazlaya, abartı harcamalara yer yoktur.Bazen ufacık bir fikir tabir doğru ise hayat kurtarabilir.Bu anlamda sıkça anlatılan, yazılan Twitter'da bir Growth Hacker'ın ufak bir dokunuşunun Twitter'ı bugünlerine getirdiğinden bahsedebiliriz. Twitter üyelerinin birbirlerini takip etmelerinin hızını bir türlü arttıramayınca bir dizi araştırmaya girmiş ve yaptığı birçok dijital pazarlama çalışmasının da uzun sürelerde beklediği sonucu vermemesi üzerine, bir Growth Hacker sayesinde küçük bir eklenti/küçük bir fikirle üyelerine öneriler sunmaya, bu önerileri de ana sayfada duyurmaya başlamış ve sonuç inanılmaz olmuş.

Hacking, Hacker tanımlarıyla ilgili de kısa bir açıklama yapmamız gerekiyor.Kesinlikle bu kahramları internet korsanlığı ile veya illegal yöntemler olarak düşünmeyin. Growth Hacking çalışmasında bu kavramlar yaratıcı düşünmek, denenmeyeni denemek anlamında kullanılır.Özetle; Growth Hacking, yaratıcı, farklı büyüme, gelişme stratejileridir.

Growth Hackingde bir takım aşamalar vardır ki biri yakalanmadan diğerine geçemezsiniz.

Bu aşamalar sırasıyla;

  • Yeni kullanıcı kazanım aşaması
  • Kullanıcıyı harekete geçirme süreci
  • Kazanılan ve harekete geçen kullanıcıyı elde tutma çalışması
  • Elde tutulan kullanıcılar üzerinden yeni kullanıcılar kazanma aşaması
  • Tekrarlayan süreçler devam ederken kazanç elde etme aşaması

Growth Hacking'de belki de en önemli aşama sorunun tespitidir.Hatta en büyük zaman, emek bu aşamada harcanır. Sonrasında yeni kullanıcılar kazanılır, bu kullanıcılar eğer siteyle yani sizle herhangi bir şekilde iletişime geçmiyorsa önemsizdir....

E-Ticarette SEO'nun önemi?

E-Ticaret siteleri, diğer tüm sitelere çok farklı yapısı olan, kuruluş amacı farklı olan sitelerdir.Bu sebeple e-ticaret sitelerinin SEO çalışmaları ile diğer sitelerin SEO çalışmaları arasında büyük fark vardır.

E-Ticaret SEO, başlı başına bir kitap konusu dahi olabilir.Tabii ki kitabımızdaki tüm SEO teknikleri, çalışma modelleri E-Ticaret siteleri için de geçerlidir ama E-Ticaret SEO tekniklerinde ek birçok çalışma vardır. Ayrıca bazı çalışmalar E-Ticaret SEO kapsamında daha farklı yorumlanır.

E-Ticaret siteleri doğası gereği birçok sayfaya sahip sitelerdir.Çünkü kategori sayfaları, ürün sayfaları, ürün liste ve detayları, içerik sayfaları gibi daha birçok da ayrı sayfaları olan büyük sitelerdir.Bu tarz sitelerde sadece ana kelimelerde SEO yapmak normal bi trafik sağlasa da ziyaretçilerin alışveriş yapan ziyaretçiler olması konusunda çok büyük etkileri olmaz.Yani ziyaretçi gelir ama alışveriş yapmaz. Ancak alt kategori kelimeleri, ürün detaydaki direkt ürün isimleri, piyasada çok tutulan ürün isim ve model isimleri, ana ve alt kategori toplamı kelimeler e-ticaret siteleri için uygulanacak SEO yöntemlerinde birinci sırada gelmektedir ve oldukça önemlidir.

E-Ticaret sitelerinde potansiyel müşterilere yönelik çalışmalarda birleşik kelimler çok önemlidir. Daima üzerinde duruyorum 4-5 kelimeden oluşan uzun kelimeler SEO çalışmalarında çok değerlidir.Özellikle E-Ticaret siteleri gibi çok kelime ile çalışma gereken siteler için daha değerlidir. Ayrıca bu uzun kelimelerin aramalarını yapan kullanıcıların sipariş verme ihtimali çok daha yüksektir.

Daha önce de benzer örneklerini verdiğim kısa ve jenerik kelimeler, uzun ve detaylı kelimelerin E-Ticaret SEO çalışmalarında farkına bakalım.

Örneğin; "ayakkabı" anahtar kelimesiyle arama yapan bir kullanıcının e-ticaret müşterisi olma olasılığı çok yüksek değildir.Birçok şey arıyor olabilir. Ayrıca bu kelime jenerik ve zorluk bir kelimedir. E-Ticaret sitelerinin bu gibi zorlu kelimelere yönelmesi yerine öncelikli olarak

"erkek ayakkabı modelleri 2020"
"erkek spor ayakkabı modelleri"
"erkek spor ayakkabı fiyatları"
"ucuz erkek spor ayakkabı modelleri"
"kaliteli erkek ayakkabı modelleri ve fiyatları"
"x marka erkek ayakkabı modelleri 2020"
"ucuz erkek çocuk spor ayakkabı modelleri ve fiyatları"
şeklinde aramalar yapalım.Bu gibi aramalar yapan kullanıcılar çok büyük ihtimalle E-Ticaret müşterisidir ve sipariş verme aşamasındadır. Bu anahtar kelimelerle sitemize geldiğinde eğer sitemizde aradığını bulursa siparişi geçecektir. Tabii siteye geldikten sonra artık sitenin ve ürünlerin cazibesi devreye girecektir. Bu yöntem E-Ticaret sitelerine yönelik SEO çalışmalarında en önemli çalışma şeklidir.

....

Yerel Seo Nedir? Nelere dikkat etmeliyiz?

İngilizce olarak Local SEO yani bölgesel SEO kavramı ülkemizde Yerel SEO olarak tanımlanıyor.Yerel SEO, arama sonuçlarında konumunuza bağlı sonuçların sizlere sunulmasına yönelik çalışmalardır diyebiliriz.

Son güncellemelerle özellikle haritalara bağlı sonuçlar üst sıralarda daha fazla çıkmaya başladı.Google, mantıklı olarak Ankara konumundaki birisi "su tesisatçısı" aradığında ona Edirne'deki su tesisatçısıyla ilgili sonuçları çıkarmak istemiyor. Bu bağlamda düzenlemeleri Google daima yapıyor ancak site sahipleri SEO çalışmalarına yerel SEO çalışmalarını da ekleyerek kendi bölgelerindeki rekabette güçlü konuma gelmeye çalışmalıdır.

Google, uzun zamadır aramalarda lokasyona bağlı sonuçları çıkarmayı deniyor ve 2 yıldır bu konuda bir hayli aşama kaydetti diyebiliriz. Zira bazen sırf konuma göre sonuçları öne alma uğruna yanlış algoritmalarla sıralamaları bir hayli dalgalandırmıştı.Neyse ki şu anda  algoritmalar daha hassas çalışıyor.

Kurumumuzu kaydettiğimiz  haritalarda kesinlikle web sitemizin adresini belirtmeliyiz, zira Google her ne kadar sıralamalarda yerel sonuçlara göre hareket etse de eğer sitemizin domain otoritesi güçlü ise etkisi çok fazla oluyor.

Yerel SEO çalışmasında haritalara sitemizi eklemekle işlemlerimiz bitmiyor tabii ki eğer belli bölgelerde başarılı olmak istiyorsak..

Örneğin; İstanbul merkezli bir reklam ajansımızın olduğunu düşünelim.İzmir'de de etkin bir çalışma planlıyor ve İzmir'den yapılacak aramalarda da üst sıralarda yer almak istiyorsak, kesinlikle içeriğimizde İzmir ile ilgili düzenlemeler yapmalıyız.

Bölgelere yönelik alt sayfalar oluşturmalıyız.Link kazanma çalışmalarını alt sayfamıza yapmalıyız.Anahtar kelime çalışmalarımızda birleşik kelimeleri tercih etmeliyiz.

Örneğin;
İzmir reklam ajansı
Buca reklam ajansı
Şirinyer reklam ajansı
İzmir Buca reklam ajansı
İzmir Bucadaki reklam ajansları vb..

Sitemizin görülebilir yerlerinde adreslerimizi paylaşmamız, telefonlarımızı paylaşmamız yerel SEO çalışmalarında bir diğer önemli husustur.

Simetrik ve Asimetrik Anahtar Algoritmaları

SİMETRİK ANAHTAR ALGORİTMALARI
Simetrik anahtar algoritmalarında şifreleme ve şifre çözümü için aynı anahtarlama işleminin yapılmasıdır. Simetrik anahtar algoritmaları, kriptoloji alanında yeni olan bir kişi için ideal bir algoritma türüdür.Simetrik anahtar algoritmaları basit ve kullanışlıdır.

Simetrik anahtar algoritmalarının kötü yanı ise; en başta bahsedildiği gibi şifreleme ve şifre çözümü için aynı anahtarlama işleminin yapılmasıdır. Bu cümleyi genişletecek olursak; şifreleme yapılıyor ve yapılan şifrelemenin çözümü ile şifreleme aynı anahtar içerisinde bulunuyor. Herhangi bir nedenle bir kısım çözüldüğü zaman, diğer kısımda aynı anahtarlamanın içerisinde olduğu için çözülecektir.

ASİMETRİK ANAHTAR ALGORİTMALARI,
Asimetrik anahtar algoritmalarının kullanım şekli bir verinin, veriyi gönderen ve hedef arasında gerçekleşmektedir.Asimetrik anahtar algoritma türünde bir veri gönderildiği zaman hedefe ulaşmadan şifre çözümlemesi yapılamaz. Asimetrik anahtar algoritmalarının çalışma şekli, simetrik anahtar algoritmalarında olduğu gibi anahtarlama işlemi ile çalışmaktadır.

AÇIK ANAHTARLI KRİPTOGRAFİ
Açık anahtarlı kriptografi, şifre bilimi tarihinde önemli bir yere sahiptir. İlk oluşturulan kriptolardan bu yana kriptoların oluşturulma biçimleri permutasyon ve sübstitüsyon yapılarıyla oluşturulmuşlardır.Kriptoloji alanında hızlı bir gelişme görülmekteydi.Bu gelişme rotor makinelerinin geliştirilimesiyle kriptoloji tarihi büyük bir gelişme sağlamış oldu.Geliştirilen bu rotor makineleri, bilgilerin güvenli bir şekilde şifrelenmesini sağlıyordu. Bu şifreleme biçimleri güvenli biçimlemelerdi.Bu tür şifreleme biçimlerinin güvenli olması bu makinelerin karmaşık olarak kripto sistemlerini kullanmasıydı.İlk olarak askeri alanda kullanılan kriptoloji daha sonra bilgisayarlara yayılmaya başladı.Bilgisayarlara yayılan kriptoloji rotor makinelerinden daha fazla bir karmaşık yapı oluşturmaya başladılar 

Ünlü bilgisayar markası olan IBM, bu sistemlerin gelişmesi ile DES'i oluşturmuştur.DES'in oluşturulması ile birlikte kriptolama biçimleri üst seviyeye gelmiş oldu DES'i ilk olarak askeri alanda test etmişlerdir. Askeri alanda test işleminden sonra bilgisayarlara yayılmaya başlanmıştır.DES kelimesinin açılımı Data Encryption Standarttır.Rotor makineleri ve DES kriptoloji biliminin temel yapıları olan permutasyon ve sübstitüsyon tekniklerini kullanmaktalardır.Açık anahtarlı şifreleme teknikleri simetrik ve asimetrik anahtar algoritmalarına göre daha güvenli bir tekniktir.

Kriptoloji Nedir? Nasıl Çalışır?


Kriptoloji isminin, kökü Yunanca Kryptos logos ismine dayanmaktadır.Kriptoloji şifreleme bilimidir. Bilişim dünyasında pek çok yerde kriptolar kullanılmaktadır. Kriptoloji biliminin alt dalı olan kriptografia, Türkçe anlamıyla şifre yazılımı günümüzde yaygınlaşmaya başlamıştır. İlk olarak bu bilim tıpkı ilk bilgisayarların askeri alanda kullanılması gibi bu bilim dalıda askeri alanda kullanılmaya başlanmıştır. Kriptoloji daha sonra pek çok alana yayılmıştır.Günümüzde kullanılan en bilindik alanlar ise e-ticaret ve online bankacılık da kullanılmaktadır. Kriptoloji tarihine bakarsak ilk olarak Sezar'ın kullandığı şifreleme tekniği olarak bilinmektedir.

NASIL ÇALIŞIR?
Kriptoloji, şifre biliminin çalışma mantığı matematiksel fonksiyonlara dayanmaktadır.Şifre bilimi kullandığı algoritma olarak matematiksel fonksiyonlarla birleştirmektedir.Şifrelemek istediğimiz herhangi bir bilgiyi matematiksel fonsiyon kullanarak şifrelediğimiz zaman, bu işlem kriptoloji olmaktadır. Kriptoloji algoritma olarak kurulduğu için bu şifrenin çözümünü algoritmayı kuran kişi bilebilir. Eğer bu şifreyi algoritmayı kuran kişiden başkası çözebiliyor ise, bilgi tam anlamıyla kriptolanmamış anlamına gelmektedir. Şifreleme biliminde farklı olarak şifreleme algoritmaları da bulunmaktadır.Bunlar şu şekildedir:

  • Simetrik anahtar algoritmaları
  • Asimetrik anahtar algoritmaları
Simetrik anahtar algoritmalarını ve asimetrik anahtar algoritmalarını başka bir yazımızda inceleyeceğiz :)

Bug Researcher (Sistem Zayıflıklarını Bulma) Nedir?



Bugün sizlere bug researcher (sistem zayıflıklarını bulma) konusunda bilgi vermek istedim. Bug kelimesinin sözlük anlamı, böcektir.Bug, internet ortamında sistem zayıflıkları anlamında kullanılmaktadır. Researcher kelimesi ise araştırmacı anlamına gelmektedir. İki kelimeyi birleştirdiğimiz zaman internet ortamında sistem zayıflıklarını bulma anlamını alır. 

Bug researcher, geliştirilen web uygulamalarında hatalar aramaktadır.Web uygulamalarında mutlaka bir açık bulunmaktadır.Bug researcher bu kelimeyi artık ezberlemiştir.Girmiş olduğu web sitelerinde hatalar aramaya başlar . Bir hatayı bulmak bug researcher için zaman alabilmektedir.

Örnek verecek olursak, bir web sitesinde güvenlik üst düzey değildir. Böylelikle bug researcher'ın hatayı bulması daha kolay olacaktır, ancak farklı bir web sitesinde güvenlik üst düzeydedir.Bu yüzden bu web sitesinde hatayı bulması haftaları, hatta ayları bulabilmektedir.

Bir bug researcher, web uygulamalarında direkt olarak kodları görüntülemek ister. Çünkü hatayı kodlarda arayacaktır.Bug researcher'ları iki grupta inceleyebiliriz. 

Bu gruplar şöyledir;
*İyi niyetli bug researcherlar
*Kötü niyetli bug researcherlar

Bu grupları başka bir yazımızda inceleyeceğiz