29 Haziran 2020 Pazartesi

Java Temel Bilgiler

Derleyici
Tüm kaynak kodun çalıştırılmadan önce makine koduna çevrilmesi işlemine derleme bu işlemi yapan programa da derleyici - compiler denir. Bu işlemin bir avantajı bir dezavantajı vardır.Avantajı proje bir kere derlenip çalıştırıldığından dolayı sağladığı performanstır.Dezavantajı ise derlenen kod belirli bir işlemci türü ve işletim sistemine göre yapılacağından her platformda çalışmaz.

Yorumlayıcı 
Kaynak kodunun, makine koduna çevrilme ve çalıştırılma işleminin aynı anda olmasına yorumlama, bu işlemi yapan programa da yorumlayıcı - interprenter denir.Az yavaştır ama java her işletim sistemi için yorumlayıcıya sahip olduğundan platform bağımsızlığı sağlar.

Java derleme ve yorumlama yöntemlerini bir arada kullanır.İlgili kaynak kod bir ara dile (bytecode) çevrilir yani derlenir, sonra bu arada kalmış kodlar çalışma zamanında çalıştırılır yani yorumlanır. Bu işlemleri Java için Java sanal makinesi JVM (Java Virtual Machine) yürütür.

Paket Kavramı
Bir uygulama geliştirirken yazılımlarda birçok sınıf kullanılır.Bu sınıfların kullanımlarını kolaylaştırmak, düzenli durmalarını sağlamak ve sınıf isimlerinin çakışmasını engellemek için paket (package) kavramı geliştirilmiştir. Paket, birbirleri ile mantıksal olarak ilişkili sınıfların aynı klasör altında toplanmasıdır.

Nesne Kavramı
Yazılımsal nesneler çevremizdeki nesnelerin bilgisayarda modellenmesidir.Nesne (object) yapısal bir değişken kümesidir ve içerisinde kendisine ait değişkenleri ve kendi durumunu değiştirmek için kullanılan metotları vardır.

Sınıf Kavramı
Nesneleri temsil etmek için yazılımda nesne sınıfları (class) oluşturulur.Sınıf (class) nesneler için ayrıntılı taslak-tasarım sunan, geliştirici tarafından tanımlanmış bir veri tipidir. Sınıfın içerisinde nesneye ait olan değişkenlerin ve metotların tanımlanması yapılır. Yani nesnelerin neler yapabilecekleri hangi işlemleri yapmaya yetkili oldukları belirlenir. Her nesne belirli sınıfa aittir ve belirli bir sınıftan oluşturulan tüm nesneler ortak özelliklere sahiptir.

Metot Kavramı
Yazılımsal nesneler çevremizdeki nesnelerin özelliklerini değişkenlerde saklar, nesnelerin davranışlarını ise metotlar ile gerçekler.Yani nesnelerin özellik ve davranışlarını onlara ait metotlar oluşturarak belirleriz. Metotlar bildiğimiz fonksiyon ve prösedürlerdir. Hesap makinesine ait toplama işlemi ya da herhangi bir arabanın rengini belirleyen işaretçiler metotlara örnek verilebilir.

Main Metot Kavramı
Java'daki her uygulama nerede olursa olsun bağlı bulunduğu main metot'tan çalışmaya başlar.Bu metot
     public static void Main (String [ ] args) {}
metodudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder