28 Haziran 2020 Pazar

Simetrik ve Asimetrik Anahtar Algoritmaları

SİMETRİK ANAHTAR ALGORİTMALARI
Simetrik anahtar algoritmalarında şifreleme ve şifre çözümü için aynı anahtarlama işleminin yapılmasıdır. Simetrik anahtar algoritmaları, kriptoloji alanında yeni olan bir kişi için ideal bir algoritma türüdür.Simetrik anahtar algoritmaları basit ve kullanışlıdır.

Simetrik anahtar algoritmalarının kötü yanı ise; en başta bahsedildiği gibi şifreleme ve şifre çözümü için aynı anahtarlama işleminin yapılmasıdır. Bu cümleyi genişletecek olursak; şifreleme yapılıyor ve yapılan şifrelemenin çözümü ile şifreleme aynı anahtar içerisinde bulunuyor. Herhangi bir nedenle bir kısım çözüldüğü zaman, diğer kısımda aynı anahtarlamanın içerisinde olduğu için çözülecektir.

ASİMETRİK ANAHTAR ALGORİTMALARI,
Asimetrik anahtar algoritmalarının kullanım şekli bir verinin, veriyi gönderen ve hedef arasında gerçekleşmektedir.Asimetrik anahtar algoritma türünde bir veri gönderildiği zaman hedefe ulaşmadan şifre çözümlemesi yapılamaz. Asimetrik anahtar algoritmalarının çalışma şekli, simetrik anahtar algoritmalarında olduğu gibi anahtarlama işlemi ile çalışmaktadır.

AÇIK ANAHTARLI KRİPTOGRAFİ
Açık anahtarlı kriptografi, şifre bilimi tarihinde önemli bir yere sahiptir. İlk oluşturulan kriptolardan bu yana kriptoların oluşturulma biçimleri permutasyon ve sübstitüsyon yapılarıyla oluşturulmuşlardır.Kriptoloji alanında hızlı bir gelişme görülmekteydi.Bu gelişme rotor makinelerinin geliştirilimesiyle kriptoloji tarihi büyük bir gelişme sağlamış oldu.Geliştirilen bu rotor makineleri, bilgilerin güvenli bir şekilde şifrelenmesini sağlıyordu. Bu şifreleme biçimleri güvenli biçimlemelerdi.Bu tür şifreleme biçimlerinin güvenli olması bu makinelerin karmaşık olarak kripto sistemlerini kullanmasıydı.İlk olarak askeri alanda kullanılan kriptoloji daha sonra bilgisayarlara yayılmaya başladı.Bilgisayarlara yayılan kriptoloji rotor makinelerinden daha fazla bir karmaşık yapı oluşturmaya başladılar 

Ünlü bilgisayar markası olan IBM, bu sistemlerin gelişmesi ile DES'i oluşturmuştur.DES'in oluşturulması ile birlikte kriptolama biçimleri üst seviyeye gelmiş oldu DES'i ilk olarak askeri alanda test etmişlerdir. Askeri alanda test işleminden sonra bilgisayarlara yayılmaya başlanmıştır.DES kelimesinin açılımı Data Encryption Standarttır.Rotor makineleri ve DES kriptoloji biliminin temel yapıları olan permutasyon ve sübstitüsyon tekniklerini kullanmaktalardır.Açık anahtarlı şifreleme teknikleri simetrik ve asimetrik anahtar algoritmalarına göre daha güvenli bir tekniktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder