30 Haziran 2020 Salı

IPv6 Nedir?

IPv6 teknolojisi, 1990 yılında IETF tarafından geliştirilmeye başlanmıştır.1990 yılllarda IPv4 teknolojisinin ihtiyaçları karşılamayacağı düşünülmüş ve bu teknoloji için gereken hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır. IPv6 teknolojisinin adı Internet Protocol Version 6 olarak adlandırılmıştır.

İnternet her geçen gün büyümekte olan bir sanal dünya ve bu sanal dünyada ihtiyaçları karşılamak için yeni teknolojiler üretilmek zorundadır.Bu teknoloji en çokta veri merkezlerinin işine yarayacaktır.


Veri merkezleri IP adresi eklemede sıkıntılar çekmektedir.Bu teknoloji sayesinde sıkıntıların giderilmesi hedeflenmiştir. Bunun sebebi de internetin hızla sürekli olarak artmasıdır. Gününmüzde 100 milyondan fazla internet sitesi bulunmaktadır ve bu internet sitelerinin bir IP adresine ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra internet kullanıcılarının da bir IP adresine ihtiyacı vardır.İşte bu IP adresi ihtiyaçları bu teknoloji sayesinde gerçekleşecektir. IPv6 teknolojisinde IPv4 teknolojisisne göre 128 bitlik adres sistemi kullanılmıştır. IPv6 otomatik yönlendirmeler yaparak, IPv4'teki bu boşluğun sorununu çözecektir. IPv4 teknolojisi ile 2^32 host internete bağlanırken, IPv6 teknolojisi sayesinde 2^128, yani 3.4*10^38 sayısına karşılık geliyor.İşte bu sayı internette büyük sıkıntıları çözebilecek olan sayıdır.

IPv6 teknolojisi söylediğimiz gibi 128 bitlik bir sayı sisteminden oluşmaktaydı bu sayı sisteminin ilk 64 biti alt ağlarını adreslemek için kullanılmaktadır.geriye kalan 64 bitlik kısım ise hedef adresi ulaşıldığında paketin alıcısının bulunmasında kullanılmaktadır. IPv6 teknolojisinin adresleri 16'lık düzende ifade edilmektedir.


IPv6 teknolojisi yeni sistemle beraber birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. IPv4 teknolojisine göre daha çok verimli olacak IPv6 teknolojisinde adresleme, performans bakımından üstün ayrıcı tak çalıştır uyumlu otomatik adrese yönlendirme şebeke bazlı çalışmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder