28 Haziran 2020 Pazar

Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Tehditleri

Hayatımıza yeni girmiş bir kavranm olan Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) aslında çok da yeni birşey değil.Bu denli meşhur olmasının nedeni, uzun süredir kullandığımız ve ileride daha çok kullanılacak olduğumuz mobil teknolojilerdeki  tehditlerin artmasıdır diyebiliriz.

Bugüne kadar birçok internete bağlı mobil teknoloji kullandık, internete bağlı buzdolapları, televizyonlar, güvenlik kameraları, ses sistemleri, arabalar.. Ve yakın gelecekte bunların arasına daha birçok nesne eklenecek. İşte tüm bu internete bağlı mobil ürünleri bir kavramda topladığımızda ona Nesnelerin İnterneti diyebiliriz.


Bu örnekler biraz kaba kalabilir, Nesnelerin İnterneti dediğimizde bir fabrikada üretim yapan robotu, o robotun ürettiği ürünü paketleyen sistemdeki internete bağlı barkod okuyucusunu da eklemek, bu kavramı daha iyi anlatmaya yardımcı olabilir.

Son yıllarda nano teknoloji ve chip üretimindeki gelişmeler sayesinde birçok cihazın boyutlarında inanılmaz küçülmeler yaşanıyor. Rasperry Pi, Ardunio gibi birçok hazır devre kartları oldukça ucuz fiyatlarla satılmaktadır.Bu kartlar aslında birer bilgisayar olup basit bataryalar veya 5 voltluk adaptörlerle çalışabilmektedir.

Bu cihazlarla yapabileceklerinizin sınırı yoktur, üzerine dokunmatik ekran monte ederek bir kiosk yapabilirsiniz.Yine laser mesafe ölçer ve termal kamera gibi modülleri ekleyerek çok ucuz fiyatlarla fabrikanızda üretim ekipmanı olarak kullanabilirsiniz. Üstelik internete bağlanmanıza engel hiçbir engel kısıtlaması da yok, üzerine gsm modülü ekleyerek dilediğiniz yerden kontol edebilirsiniz.

Raspberry Pi gibi birçok farklı teknoloji her geçen gün birbiri ardına piyasaya çıkıyor.İşlem gücü ve modülerlik arttıkça kullanım alanları da doğru orantılı olarak artıyor.

Nesnelerin interneti bu denli konuşulur hale getiren en önemli durum onların ne denli güvensiz olduklarının anlaşılması olmuştur.Birbiri ardına yaşanan Nesnelerin İnterneti saldırıları onlara karşı daha dikkatli olmamız gerektiğini ortaya çıkardı.Güvenlik akmera sistemlerindeki önemli açıklardan faydalanıp binlerce sisteme sızan zararlı yazılımlar her geçen gün saldırılarına devam ediyor.Ülkemizde de birçok banka ve finans kurumuna bu tip nesnelerin interneti üzerinden saldırılar gerçekleştirildi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder