28 Haziran 2020 Pazar

Ağ Topolojileri ve Özellikleri

Ağ topolojileri 4 kısımdan oluşur .

Bus topolojileri(Yol Topolojileri)
Yol topolojisi anlamına gelir. Bus topolojisinde tüm istasyonların üzerinde olduğu bir hat vardır. Bus topolojisinde yer alan tüm istasyonlar, hattan gönderilen verileri incelemekte olup, kendine ait olan veriyi almaktadır. Bus topolojisinde veri akışı çift yönlüdür veri iki yönde ilerleyerek hatta yayılır. Bus topolojisi resimde görüldüğü gibidir.








Not: Bus topolojisinde aynı anda iki veri gönderimi yaşandığı zaman veri trafiği karışmaktadır.Bu durumun önüne geçebilmek için veri paylaşımını düzenleyen bir protokol kullanmak gerekmektedir.

Bus topolojisinin yararlarını ve zararlarını inceleyelim.
Yararları:

  • Kolay bir şekilde istasyon eklenebilir.
  • Kablolama yapısı güvenlidir.
Zararları:
  • Herhangi bir arıza meydana geldiği zaman arızayı bulmakta zorlanılır.
  • Bus topolojisi en fazla  istasyon kaldırabilir.
  • Herhangi bir istasyon hasar gördüğü zaman diğer tüm istasyonlar çevrimdışı olmaktadır.

Star Topolojisi (Yıldız Topolojisi)
Yıldız topolojide, veri aktarımı gerçekleşebilmesi için merkezi bir birim bulunmaktadır.Bu topolojiye bağlı tüm istasyonlar merkezi birime bağlanmaktadır.Bus topolojisine göre daha iyi kullanılabilir. Bu istasyondan herhangi bir veri gönderilmesi için ilk önce merkezi birime iletilmesi gerekmektedir.Yıldız topolojisi aşağıdaki gibidir:

Yıldız topolojisinin, bus topolojisine göre farkı; herhangi bir istasyon arızalandığı zaman, diğer istasyonların her hangi bir etki görmemesidir ve yıldız topolojisinde birimlere göre yüksek seviyede bir hız elde edilebilir. Yıldız topolojisinde merkezi uzaklığı maksimum 100 metredir.

Tree Topoloji (Ağaç Topoloji)
Ağaç topolojisini hiyerarşik topoloji olarak da adlandırabiliriz. Yıldız topolojisinde olan merkezi birim burada da bulunmaktadır ve bu birimin sorumluluğu fazladır.Adı üstünde ağaç topolojisinde bir de dallanma meydana gelmektedir ve bu dallanma arttıkça sorumluluğu az olan bilgisayarlara ulaşmaktadır.Tree topoloji data center(veri merkezi) gibi büyük ağların oluşumunda kullanılabilir.

Ring Topoloji (Halka Topoloji)

Bus topolojisine göre yapısı farklıdır.Her istasyon bir halka elemanı olarak değerlendirilmektedir ve halkada meydana gelen her bir veri tüm istasyonlara ulaşmaktadır. Bus teknolojisine göre halka topolojisinde veri akışı tek yönlü sağlanmaktadır.Halka topolojisinin yapısını resimde inceleyebiliriz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder